Expert: Inflaţia record din R. Moldova este cauzată şi de amânarea creşterii preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preţurile în Republica Moldova ar fi trebuit să crească mai puţin, dar treptat. O spune expertul Victor Parlicov, potrivit căruia autorităţile au tot tărăgănat din motive politice majorarea preţurilor şi ajustarea tarifelor, iar în consecinţă inflaţia a explodat, înregistrând cea mai înaltă rată din Europa.

În acelaşi timp, reprezentanţii guvernării spun că autorităţile încearcă să ajute cetăţenii să facă faţă şocului preţurilor mari, fiind majorate pensiile şi salariile, notează IPN.

Potrivit datelor oficiale, Republica Moldova înregistrează cea mai mare rată a inflaţiei din Europa de 27%. Prognozele BNM arătând că rata inflaţiei ar putea ajunge la 31%. Expertul Victor Parlicov spune că o parte din vină aparţine autorităţilor, care o bună perioadă de timp au menţinut artificial preţurile şi tarifele la un nivel redus.

„O bună parte a inflaţiei din Republica Moldova este o consecinţă a creşterii preţurilor pe plan internaţional, dar şi a amânării creşterii preţurilor în Republica Moldova. Este un efect întârziat. Inflaţia de 27% este pentru ultimele 12 luni, dacă se majorau treptat preţurile, saltul de majorare era mai domol. Inflaţia cea mai mare din Europa este efectul unei creşteri amânate a preţurilor. Preţurile şi tarifele trebuiau ajustate anterior, dar s-a tărăgănat extrem de mult. De la gaz a pornit un val de inflaţie, pentru că acum Guvernul nu-şi mai permite subvenţii. S-a subvenţionat în perioada de iarnă cât s-a putut, acum preţurile au fost ajustate”, a spus expertul în domeniul energetic Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Reprezentanţii guvernării spun că înţeleg situaţia dificilă a cetăţenilor care fac cu greu faţă inflaţiei galopante. Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, Guvernul susţine populaţia prin majorări de pensii şi salarii şi prin compensaţii pentru cetăţenii cu venituri modeste.

„Cea mai eficientă modalitate a autorităţilor de a ajuta este să majoreze veniturile oamenilor, în special, a celor mai vulnerabili şi să susţină business-ul pentru ca afacerile să fie menţinute. De asta am majorat pensia minimă în octombrie cu 60% şi acum avem şi indexarea. Un pensionar primeşte acum, în medie, cu 500-600 de lei mai mult decât anul trecut. Peste un milion de familii au beneficiat de compensaţii la gazele naturale au primit aproximativ 3500 de lei ajutor. A fost majorat salariul minim în sectorul bugetar cu 60%. Am extins lista produselor la care a fost plafonat adaosul comercial. Sunt şi controale, de la începutul anului s-au efectuat peste 300 de controale la agenţii economici pentru a stabili corectitudinea preţului pentru produsele sociale. Compensam parţial acciza la motorină pentru agricultori. Desigur, niciodată nu-i de ajuns”, a spus deputatul PAS, Radu Marian.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în aprilie 2022 preţurile în Republica Moldova au crescut cu 27,07% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Produsele alimentare s-au scumpit cu 30,17%, preţul mărfurilor nealimentare a crescut cu 19,13%. De asemenea, tarifele au crescut cu 34,40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite