Expert: „Pe lângă Stoianoglo, una din cele mai mari bătăi de cap pentru actuala guvernare este primarul Ion Ceban”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban, primar de Chişinău
Ion Ceban, primar de Chişinău

Expertul politic Dionis Cenuşă consideră că primarul Chişinăului, Ion Ceban, dă mari bătăi de cap actualei guvernări. Totodată, Cenuşă subliniează că guvernarea PAS nu-l poate demite pe primar, aşa cum încearcă să facă în cazul procurorului general, Alexandru Stoianoglo.

„Pe lângă Stoianoglo, una din cele mai mari bătăi de cap pentru actuala guvernare este Primarul de Chişinău Ion Ceban. Spre deosebite de Stoianoglo, PAS nu-l poate evalua sau demite pe Primarul Ceban”, a scris Dionis Cenuşă pe Facebook.

Expertul e de părere că criticile lui Ion Ceban aduse guvernării, unde edilul încearcă să ia apărarea profesorilor nevaccinaţi, trebuie privite prin prisma dorinţei edilului de a capitaliza deficienţele puterii centrale.

„Fiind în topul preocupărilor reale ale populaţiei, pandemia şi respectiv vaccinarea obligatorie este unul dintre factorii cu cel mai mare grad de mobilizare a protestelor sociale (a se vedea evenimentele din Franţa). Acest lucru se poate întâmpla cu atât mai mult, dacă situaţia economică a cetăţenilor se va înrăutăţi, iar emigrarea nu va oferi soluţii imediate. Apropo, autorităţile germane de la nivel local (Berlin) se plâng că sporeşte numărul solicitărilor de azil din partea migranţilor moldoveni (altă problemă în ograda guvernării). Având în vedere cele scrise mai sus, mişcarea Primarului Ceban de a subvenţiona testarea medicilor (sub 100 de lei per test) capătă şi mai mult sens. Nu se ştie despre câţi profesori este exact vorba, contează însă faptul că aceştia există şi nu sunt fantasmagorii. Rezultatul efortului lui Ceban de a crea rezistenţă împotriva guvernării prin utilizarea profesorilor nevaccinaţi (care au în spate sindicate) poate fi mai mare decât îşi pot închipui cei de la PAS. Or, Ceban poate deveni o referinţă politică pentru oponenţii vaccinării obligatorii, iar eventualul deranj cu privire la culoarea sa politică va descreşte şi va deveni irelevantă (mai ales dacă politica de vaccinare a guvernării eşuează).

Potrivit lui Cenuţă, testarea profesorilor la COVID-19, subvenţionată de Ceban, creează un precedent nedorit de autorităţile centrale. 

„Altă soluţie decât o regândire inteligentă a politicii de vaccinare, dar şi mai mult a celei de comunicare despre vaccinare, nu poate ajuta. Doar vaccinarea obligatorie (directă sau indirectă) într-o societate cu incidenţă înaltă de corupţie poate genera indignare şi distanţare a cetăţenilor de stat şi cei care îl guvernează”, a mai spus Cenuşa

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite