Politică

articolul anterior articolul urmator

Expert politic, despre atacurile Maiei Sandu şi ale lui Sergiu Litvinenco la adresa ANI: „Act de intimidare instituţională”

2
3 Jan 2022 17:03:41
Autor: Iurii Botnarenco
Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă

„Chiar dacă guvernarea nu vrea ca aşa să pară, dar modul cum, în mod parcă sincronizat, preşedintele Sandu şi Ministerul Justiţiei atacă ANI pe marginea hotărârii legate de conflictul se interese al judecătoarei constituţionale Domnica Manole. Aceste acţiuni pot fi interpretate drept act de intimidare instituţională în raport cu ANI”, a declarat analistul politic Dionis Cenuşa.

Expertul a menţionat că „există remedii legale pentru a contesta hotărârea ANI fără a recurge la discursuri de intimidare a inspectorilor de integritate care şi aşa sunt insuficienţi şi cu salarii reduse în trecut.”
 
„Domnica Manole are posibilitatea să atace ANI în judecată şi sigur nu are nevoie de sprijin de la actorii politici. Totodată, preşedintele ţării ar fi trebuit să fie mai atentă în lansarea se declaraţii. Cum preşedintele poate concomitent să declare ceva ilegal şi, totodată să recunoască ca dispune de pregătire în domeniul juridic pentru a comenta pe subiect cu certitudine”, a spus Cenuşa.
 
Potrivit lui, cea mai simplă soluţie e ca judecătoarea să se clarifice în instanţă, iar prezidentele ţării şi Ministerul Justiţiei, pot să aştepte rezultatele proceselor de judecată, fără să lanseze declaraţii grave, care pot face presiune asupra ANI şi a inspectorilor de integritate. 
 
„Vorbim despre limitarea influenţei politicului asupra instituţiilor care trebuie să se simtă comod pentru a asigura integritatea celor plătiţi din bani publici”, a adăugat Cenuşa.
 
Amintim că Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Preşedintele Curţii Constituţionale. Conform anexei  Legii nr. 199/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, calitatea de Preşedinte al Curţii Constituţionale este o funcţie de demnitate publică şi,  respectiv  este subiect al declarării averii şi a intereselor personale, în condiţiile prevederilor Legii nr. 133/2016 privind declararea averii şi a intereselor personale.
 
Preşedintele Maia Sandu consideră că actul emis de ANI în privinţa Domnicăi Manole este unul ilegal.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Pastor
3.01.2022, 18:31:35

Înainte de a-i acorda calificativul de "expert", ar fi util dacă ziariștii de la Adevărul s-ar informa pe câți membrii ai partidului PSRM i-a cercetat oficial ANI din 2017 de când Dodon le-a numit conducerea. Ar fi util pentru a constata cât de credibilă este această instituție dar și cât de bine este informat acest așa numit expert.

Groza Carmen
3.01.2022, 20:48:07

La comanda poate sa fie decizia... trebuie investigata.

Modifică Setările