Expert politic, despre declaraţiile lui Sergiu Litvinenco privind facturile la gaz: Suntem martorii unei încercări de a restricţiona libertatea de expresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dionis Cenuşa FOTO IPN
Dionis Cenuşa FOTO IPN

Analistul politic Dionis Cenuşă a criticat declaraţiile ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, după ce acesta le-a sugerat funcţionarilor publici să nu-şi mai publice facturile la gaz.

„Pe de o parte, suntem martorii unei încercări de a restricţiona libertatea de expresie. Pe de altă parte, exponenţii puterii fac aluzii că va trimite ANI-ul (inspectorii de integritate) peste funcţionarii critici. Acest lucru arată ca o ameninţare cu folosirea ANI împotriva celor care critică guvernarea pentru situaţia din sectorul energetic - scumpirile preţului pentru gazele naturale” a scris Dionis Cenuşa pe Facebook.

Potrivit lui, anterior, reprezentanţii puterii au lansat declaraţii ce arătau a intimidare a ANI-ului (cazul judecătorului constituţional Domnica Manole), acum Ministrul Litvinenco face declaraţii care se asemeană cu intimidarea criticilor prin intermediul ANI-ului intimidat.

„Din partea unui reprezentant al guvernării ar fi mai adecvată exprimarea unui semn de empatie faţă de cetăţeni, nu o trivializare sau ridiculizare a problemei preţului ridicat la gaze naturale (chiar dacă e vorba de funcţionari publici nemulţumiţi). Mai mult ca atât, este neclar de ce guvernanţii recurg la declaraţii auto-destructive şi demonstraţii de putere cu avertizări privind utilizarea instituţiilor devastat. Cel mai potrivit răspuns se ascunde în monopolul absolut asupra puterii de care se bucură PAS în prezent”, a spus Cenuşa.

În opinia lui, Litvinenco „trebuie să-şi retragă declaraţia şi să-şi ceară scuze publice, în primul rând faţă de votanţii PAS.” 

„Guvernarea nu poate să-şi compromită agenda de reforme prin asemenea ieşiri ale unor reprezentanţi ai guvernului, care lasă de înţeles că unele instituţii publice pot fi utilizate ca instrumente politice.

Minimul necesar în cazul acestui scandal este ca Ministrul să se dezică de declaraţie”, a adăugat expertul.

Amintim că ministrul Litvinenco a declarat că „Dorinţa unora de a se victimiza şi de a ataca guvernarea cu privire la facturi ar putea să le creeze tot lor un mare deserviciu. De ce? Foarte simplu. În loc de publicitate, ar putea să atragă atenţia inspectorilor de integritate şi procurorilor. Or, prin astfel de postări lacrimogene, ies la iveală nu atât sumele, ci metrii pătraţi în care locuiesc. Este periculos mai ales pentru funcţionarii angajaţi la stat, fiindcă se poate verifica uşor dacă suprafaţa pentru care achită ei gazul coincide cu metrii pătraţi indicaţi tot de ei în declaraţiile de avere. Dacă suprafeţele sunt diferite, vorbim fie de nedeclararea averii, fie de minimizare a suprafeţei, deci şi a preţului bunului. Ambele reprezintă încălcări ale legii şi pentru ambele situaţii există pedeapsă. Inclusiv poate fi vorba de confiscarea averii”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite