Politică

articolul anterior articolul urmator

Expert politic: „Premierul Chicu trebuie să-şi exprime în orele următoare scuze publice pentru declaraţiile insultătoare, care implică statul român”

5
22 May 2020 21:46:45
Autor: Iurii Botnarenco

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că premierul moldovean Ion Chicu „trebuie să-şi exprime în orele următoare scuze publice pentru declaraţiile insultătoare, care implică statul român”. În opinia expertului, guvernanţii de la Chişinău trebuie să se autodisciplineze şi să-şi cenzureze reacţiile emotive.

„Dânşii nu pot gândi şi vorbi din nume propriu, atât timp cât se află la cârma ţării. Prevalează intersele naţionale, care printre multe altele includ relaţiile prietenoase cu ţările vecine şi altele, mai ales cu cei cu care împărtăşim aceeaşi limbă şi istorie. Nu în ultimul rând, chiar şi acele declaraţii politice, făcute de Siegfried Mureşan nu trebuiau să destabilizeze emoţional pe premierul moldovean. Vorbim despre o opinie personală, care îşi are tot dreptul la existenţă”, a scris Deionis Cenuşă pe Facebook. 

Potrivit lui, reactia părţii moldovenesti trebuie să fie tăcerea şi demonstrarea prin fapte a reformelor în acţiune. 

„Atacurile personale şi referinţa la naţionalitate sunt nedemne şi discreditează toată ţara, nu doar Guvernul. România este un partener strategic şi un ajutor imens pentru Moldova. Chiar în aceste ore sunt medici români care tratează populaţie infectată cu Covid-19 la Chisinau.
Premierul Chicu îşi distruge cu propriile mâini şi cuvinte cariera politică. Dar dacă vrea să o facă atunci în niciun caz în calitate de premier”, a mai spus expertul.

MAE de la Bucureşti a reacţionat la afirmaţiile lui Ion Chicu, considerându-le denigratoare şi inadecvate în contextul actual al pandemiei în care România a ajutat Republica Moldova. Totodată, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a discutat deja cu omologul său de la Chişinău pe acest subiect, iar ambasadorul Moldovei a fost convocat la Minister.

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacţie dură la adresa eurodeputatului român Siegfried Mureşan, după ce acesta a declarat că „Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor”.

„Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de „adus mingi” buni. Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 inregistraţi în toată ţara mea. Si medici, cam tot atîţi. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populaţiei este egal”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mandrean Paul
22.05.2020, 22:10:45

Romania o sa reactioneze gradual la marlaniile kremlinului. Caci sa nu creada cineva ca suina dodon ori puiul sau chicu au facut de capul lor declaratiile astea. Rusnacii habar nu au ce cacareaza li s-a lipit de talpa opincilor. O sa le puta lor asta la nas multa vreme de-amu incolo.

-2 (2 voturi)
Victor Nagy
22.05.2020, 22:11:13

........ „Premierul Chicu trebuie să-şi exprime în orele următoare scuze publice pentru declaraţiile insultătoare, care implică statul român” Da de ce ? ! Omul a răspuns la ... „ la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi. Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de „adus mingi” buni. Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? .... ” Cu ce a greșit Chiciu ?

0 (2 voturi)
Mandrean Paul
22.05.2020, 22:39:19

Vezi ca te repeti ca papagalul, trolisor. Daca asta e materialul uman al celor de pe Savuskina, inseamna ca aveti grave probleme de personal. Dar sa fim optimisti. Poate ca stapanii tai sunt intr-o "jena" financiara trecatoare.

-1 (1 vot)
Val Vali
23.05.2020, 01:27:52

@Victore, Muresan este europarlamentar, nu mai este politician roman care sa vorbeasca in numele Romaniei sau a partidului din care face parte. Plus ca este un oficial al PE, fiind seful Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, deci coordoneaza politica UE in relatia cu Republica Moldova. In conditiile in care UE a dat pana acum peste 700 milioane euro si mai are de gand sa ii dea 7 miliarde euro in urmatorii 7 ani, este normal ca vrea ceva rezultate acolo. Si noua cand ne dadeau bani cei de la FMI sau UE puneau ceva conditii. Ori la Chisinau este un sac fara fund, oricati bani se dau, rezultate nu se vad. In 2018, sub guvern PDM Plahotniuc s-a oprit finantarea Mioldovei tocmai pentru lipsa implementare reforme. Ce a facut sau nu Muresan ca politician la Bucuresti chiar nu are importanta, el acum are alta calitate. Nu asa se adreseaza primul ministru al unei tari care sta cu mana intinsa catre un oficial al PE, mai ales daca fondurile alea trec si prin pixul lui.

Amicus Plato
22.05.2020, 22:38:37

rectalistul cenușă, hrănit de bucurești, e expert în lins curul romînilor.

-1 (1 vot)