Expert Promo-LEX: Criteriile de stabilire a circumscripţiilor uninominale sunt vagi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criteriile de stabilire a circumscripţiilor uninominale sunt destul de vagi. O apreciere în acest sens a fost formulată de către directorul de programe al Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, trasmite IPN.

„Dacă noi o să încercăm să împărţim numărul de alegători pe care l-am avut la ultimele alegeri, care constituie baza de calcul pentru circumscripţiile electorale, constatăm că doar pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale noi trebuie să deschidem cel puţin 47 de circumscripţii electorale”, a afirmat Pavel Postică. 

Potrivit lui, aceasta înseamnă că pentru restul alegătorilor rămân patru circumscripţii.

Valeriu Munteanu, vicepreşedintele Partidului Liberal, susţine că criteriile de stabilire a circumscripţiilor sunt politice. „Legea poate fi întinsă astfel încât orice circumscripţie poate fi croită şi desenată după bunul plac al PD-ului şi/sau al PSRM-ului”, a declarat vicepreşedintele PL.

Deputatul socialist Vasile Bolea a precizat că legea privind modificarea sistemului electoral, adoptată recent, prevede foarte clar criteriile şi condiţiile de stabilire a circumscripţiilor electorale. Parlamentarul susţine că a propus ca peste hotarele ţării să fie create 15 circumscripţii electorale, reieşind din datele Ministerului de Externe privind diaspora. 

Dintre acestea, deputatul a propus ca şapte să-i revină Federaţiei Ruse, două Italiei, în UE – o circumscripţie, în CSI – una, iar peste ocean – una-două circumscripţii. „Şi pentru cetăţenii noştri care locuiesc în stânga Nistrului – cinci circumscripţii”, a subliniat Vasile Bolea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite