„Agresiunea brutală a Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei a redus substanţial nivelul de securitate, a pus în pericol state NATO cum ar fi România, Polonia sau ţările baltice. Şi cu atât mai mult, pune în pericol state cu neutralitate nesustenabilă şi problematică aşa cum este Republica Moldova. Neutralitatea nu este în cazul nostru un mijloc de asigurare a securităţii. Suntem vulnerabili şi aşa cum au menţionat şi factori de decizie ai Republicii Moldova, nu dispunem de nicio umbrelă de securitate. Interesul NATO este de a menţine siguranţa la hotarele NATO. În acest sens sub binevenite ajutoarele declarate pentru Republica Moldova”, a spus directorul Şcolii Doctorale „Ştiinţe militare şi de securitate”, Marin Butuc, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
La rectificarea bugetului de stat pentru anul 2022, bugetul destinat apărării naţionale a fost majorat cu 128 de milioane de lei. Potrivit ministrului apărării, Armata Naţională este creată dintr-un efectiv militar de 6500 de persoane şi 2000 de persoane civile.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
3 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
parcă anglia ar fi vrut să ajute rep. moldova și să le doneze arme de nivel nato, dar n-a avut succes. probabil că rep. moldova nu dorește arme de ultimă generație, motivul fiind că nu are cine le folosi, sau cine știe - și mai rău.
Ca părere, Moldova are două urgențe: - eliminarea situației din Transnistria, și - o autostradă+CF cu ecartament european pe linia Chișinău-Iasi.
Nici mama armelor moderne nu poate apara Republica Moldova in caz de razboi. Nu poti tine o frontiera de campie cu 6500 militari ( din care doar o mica parte sunt combatanti, ca de aia care populeaza birourile nu conteaza)