Politică

articolul anterior articolul urmator

Expert: Republica Moldova trebuie să beneficieze de ajutor pentru a-şi întări capacităţile de apărare

3
30 Jun 2022 10:17:12
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Experţii militari spun că, în contextul războiului din Ucraina, statutul de neutralitatea al Republicii Moldova, prevăzut în Constituţie, nu poate fi considerat un scut de protecţie. Potrivit specialiştilor, Moldova trebuie să beneficieze de ajutorul partenerilor externi pentru a-şi întări capacităţile de apărare şi pentru a consolida rezilienţa instituţiilor statului, transmite IPN.

„Agresiunea brutală a Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei a redus substanţial nivelul de securitate, a pus în pericol state NATO cum ar fi România, Polonia sau ţările baltice. Şi cu atât mai mult, pune în pericol state cu neutralitate nesustenabilă şi problematică aşa cum este Republica Moldova. Neutralitatea nu este în cazul nostru un mijloc de asigurare a securităţii. Suntem vulnerabili şi aşa cum au menţionat şi factori de decizie ai Republicii Moldova, nu dispunem de nicio umbrelă de securitate. Interesul NATO este de a menţine siguranţa la hotarele NATO. În acest sens sub binevenite ajutoarele declarate pentru Republica Moldova”, a spus directorul Şcolii Doctorale „Ştiinţe militare şi de securitate”, Marin Butuc, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. La rectificarea bugetului de stat pentru anul 2022, bugetul destinat apărării naţionale a fost majorat cu 128 de milioane de lei. Potrivit ministrului apărării, Armata Naţională este creată dintr-un efectiv militar de 6500 de persoane şi 2000 de persoane civile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Andrei Tirighie
30.06.2022, 10:24:05

parcă anglia ar fi vrut să ajute rep. moldova și să le doneze arme de nivel nato, dar n-a avut succes. probabil că rep. moldova nu dorește arme de ultimă generație, motivul fiind că nu are cine le folosi, sau cine știe - și mai rău.

Lucifer
30.06.2022, 10:32:51

Ca părere, Moldova are două urgențe: - eliminarea situației din Transnistria, și - o autostradă+CF cu ecartament european pe linia Chișinău-Iasi.

Taranul Vasile
30.06.2022, 11:20:20

Nici mama armelor moderne nu poate apara Republica Moldova in caz de razboi. Nu poti tine o frontiera de campie cu 6500 militari ( din care doar o mica parte sunt combatanti, ca de aia care populeaza birourile nu conteaza)

Modifică Setările