Expert: Rezultatele din Chişinău erau previzibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Nastase si Ion Ceban colaj

Expertul Veaceslav Berbeca susţine că era de aşteptat că primarul de Chişinău nu va fi ales din primul tur, iar în turul doi vor accede socialistul Ion Ceban şi candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase. Potrivit lui, la această concluzie s-a putut ajunge având în vedere că se cunosc tendinţele de votare ale alegătorilor. Expertul spune că deşi nu a fost vădit expus factorul geopolitic, oricum acesta a contat foarte mult, transmite IPN.

„Cei care se văd mai aproape de Federaţia Rusă au votat cu socialistul Ion Ceban, cei care, dimpotrivă, se văd în Occident, au votat pentru partidele de dreapta declarate. Acestea au fost opţiunile şi erau aşteptate rezultatele”, a afirmat Veaceslav Berbeca în platoul TVR Moldova.

În opinia lui, era greu ca cetăţenii să se aştepte la o alternativă pentru că aceasta trebuie creată. „Dacă ne uităm la blocul ACUM, ei până acum au fost alternativa la ceea ce a fost în Republica Moldova până nu demult. Ca să apară alternativă la alternativă este nevoie de o anumită perioadă de timp. Şi aceasta nu se face într-o perioadă scurtă de timp”, a menţionat expertul.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor susţine că rezultatele preliminare ale scrutinului de ieri arată că există încă foarte mult loc pentru mai bine. În opinia lui, candidaţii trebuie să înveţe să-şi facă temele pentru acasă. Expertul spune că oamenii sunt dezamăgiţi de prestaţia candidaţilor în general şi de lipsa unei viziuni clare puse pe hârtie cu privire la modul de administrare a oraşului, identificarea problemelor şi modul de soluţionare a acestora. „Noi nu avem o claritate cu privire la faptul care sunt priorităţile pentru următorii ani şi care sunt sursele de finanţare şi acoperire, de reparare a problemelor”, a afirmat Ştefan Gligor.

În opinia lui, acest lucru dovedeşte faptul că este nevoie de o resetare a clasei politice şi a modului de abordare a acestor probleme.

După procesarea a 306 procese verbale din cele 307 din municipiul Chişinău, rezultatele preliminare arată că candidatul PSRM, Ion Ceban, a obţinut 40,16% din voturi, iar candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase – 31,09% din voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite