Experţi politici: Partidele de stânga din Moldova dau dovadă de o coeziune fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon şi Vladimir Voronin. PCRM şi PSRM ar putea participa în alegeri într-un bloc electoral
Igor Dodon şi Vladimir Voronin. PCRM şi PSRM ar putea participa în alegeri într-un bloc electoral

Coagularea forţelor de stânga reduce şansele partidelor proeuropene de a deţine majoritatea în viitorul Parlament. Potrivit experţilor, stânga politică din Moldova dă dovadă de unitate, pe când forţele de dreapta rămân divizate. Din acest motiv, rezultatul alegerilor din 11 iulie este greu de anticipat. Experţii spun că fragmentarea segmentului de centru-dreapta oferă şanse în plus partidelor de stânga după redistribuirea voturilor, notează IPN.

Anunţul reprezentanţilor PSRM şi a celor din PCRM privind eventualitatea creării  unui bloc electoral la alegerilor din 11 iulie, ar trebui să îngrijoreze dreapta politică, spun experţii. Potrivit lor, incapacitatea partidelor de dreapta de a-şi uni forţele pune în pericol crearea unei majorităţi proeuropene în viitorul Parlament.

„Partidele de stânga dau dovadă de o coeziune mult mai mare decât partidele de dreapta. Şi asta îngrijorează, fiindcă toată concentrarea forţelor politice de pe stânga înseamnă că în scrutin va participa un număr limitat de concurenţi electorali şi asta va micşora numărul partidelor care nu au trecut pragul şi ulterior la redistribuire voturile lor ar fi urmat să meargă în coşul partidelor de dreapta. Pe dreapta, cu excepţia PAS, nu sunt actori politici care dau o siguranţă că ar putea trece pragul”, a spus Anatol Ţăranu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Comentatorul politic Vlad Ţurcanu şi-a exprimat speranţa că tendinţa pro-europeană de la prezidenţialele de anul trecut va fi confirmată la scrutinul din iulie, deşi în campanie au fost lansate formaţiuni care au menirea de a fragmenta electoratul de dreapta şi de a reduce din şansele forţelor proeuropene.

„Sunt partide lansate în această campanie pentru a încurca socotelile celor cu şanse reale. În plus, şi stânga politică se schimbă câte puţin, nu mai este eminamente pro-rusească, avem discursul lui Renato Usatîi care nu mai este pro-rus. Nu exclud că pe măsură ce balanţa va înclina spre Occident şi partidele de stânga vor înţelege că trebuie să se cureţe de acest balast sovietic”, a spus Vlad Ţurcanu.

Recent, printr-un comunicat de presă, PCRM a anunţat că reprezentaţii formaţiunii poartă negocieri cu PSRM în vederea creării unui bloc electoral pentru a participa la scrutinul din 11 iulie. Potrivit legislaţiei, pragul electoral pentru blocurile formate din 2 partide politice este de 7%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite