Fadei Nagacevschi, după ce 5 judecători au fost restabiliţi în funcţii: Un CSM lipsit de credibilitate afectează încrederea în întregul sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, susţine că un Consiliu Superior al Magistraturii lipsit de autoritate şi credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc. La şedinţa de azi, la care CSM a repus în funcţie cinci judecători vizaţi în dosarul „Laundromat”, ministrul Nagacevschi nu a participat, transmite IPN.

Potrivit lui, resetarea CSM este o prioritate a Ministerului Justiţiei, fiind inclusă în proiectul de modificare a Constituţiei, proiect care va fi expediat Parlamentului imediat ce va fi emis avizul consultativ al Curţii Constituţionale.

Ministrul precizează că reforma urmează să aibă loc în felul următor: aprobarea modificării Constituţiei agreată cu CoE şi Comisia de la Veneţia; aprobarea Strategiei şi Planului de acţiuni pe justiţie; iniţierea procedurilor legislative conform Planului aprobat, inclusiv pentru consolidarea instituţiilor existente în vederea evaluării procurorilor şi judecătorilor.

Fadei Nagacevshi susţine că judecătorii lipsiţi de integritate vor fi eliminaţi din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil şi conform celor mai bune practici internaţionale.

„Reamintesc proiectul de lege privind ajustarea cadrului normativ privind instituţia regresului împotriva judecătorilor aşteaptă să fie adoptat în lectură finală de către Parlament. Îndemn repetat participanţii la cursa electorală să nu afecteze procesul de reformare (consolidare) a justiţiei prin declaraţii populiste sau mincinoase”, menţionează ministrul, într-o postare pe Facebook, citat de IPN.

Consiliul Superior al Magistraturii a repus în funcţie cinci judecători suspendaţi mai devreme în legătură cu cercetarea lor în dosarul „Laundromat”, fiind ulterior scoşi de sub urmărire penală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite