Fadei Nagacevschi: Hotărârea de eliberare a lui Vlad Filat va fi atacată cu recurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea Judecătoriei Ciocana, care vizează eliberarea condiţionată din detenţie a fostului premier Vlad Filat, va fi atacată în instanţa superioară. Ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, anunţă că noua administraţie a Penitenciarului nr. 13 a decis să înainteze un recurs împotriva hotărârii care a provocat nenumărate discuţii în societate, transmite IPN.

În opinia ministrului, eliberarea atât de rapidă a lui Filat stârneşte multe suspiciuni care trebuie clarificate.

„La nivelul Administraţiei Penitenciarelor vor fi făcute anchete interne, la nivelul organelor de urmărire penală am făcut sesizare pentru a se clarifica din punct de vedere penal, la nivel de Serviciul probaţiunii am solicitat ca ei să analizeze cum se petrece executarea acestei încheieri a Judecătoriei Ciocana, la nivel de Administraţia Penitenciarelor şi a Penitenciarului nr. 13 au decis că mâine dimineaţă va fi depus recurs împotriva încheierii judecătoriei Ciocana pentru că există anumite elemente care creează suspiciuni cu privire la legalitatea întregului proces”, a declarat aseară ministrul justiţiei în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

În opinia lui Fadei Nagacevschi, cazul de eliberare a lui Filat demonstrează că există probleme foarte grave în sistemul judecătoresc. „Cazul Filat demonstrează că, în termenul acesta de şase luni de aflare în funcţie a ex-ministrei justiţiei, multe lucruri nu s-au schimbat şi aceasta este o probă veridică că lucrurile nu stau atât de bine cum se pretindea”, a afirmat ministrul. 

El afirmă că administraţia Penitenciarului nr. 13, care a cunoscut despre caz, a fost numită de către fosta ministră a justiţiei Olesea Stamate şi toate lucrurile s-au petrecut anume în mandatul ei. 

„De aceea, eu vreau să mă asigur că nu a existat ingerinţă politică şi toate semnalele care vin la mine nu sunt adevărate şi pentru aceasta am informat toate autorităţile competente ca să se clarifice”, a declarat ministrul.

Fadei Nagacevschi susţine că, la necesitate, va fi propusă şi modificarea legislaţiei, dacă se va dovedi că există lacune în normele legislative. Potrivit lui, există suspiciuni şi că putea fi interpretată abuziv legislaţia care se referă la eliberarea condiţionată din arest. „Eu nu consider că sistemul compensatoriu se aplică cumulativ cu sistemul de eliberare condiţionată înainte de termen. Lucrurile nu stau tocmai bine la aplicarea respectivei legislaţii şi eu am să clarific chestiunile date”, a notat ministrul justiţiei.

Vlad Filat a fost reţinut în octombrie 2015. Pe 27 iunie 2016, a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, fiind deţinut în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Marţi, 3 decembrie, a fost eliberat din arest în baza unei încheieri a Judecătoriei Ciocana. Într-o conferinţa de presă ţinută miercuri, 4 decembrie, el a declarat că procedura de eliberare a fost „perfect legală”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite