Politică

articolul anterior articolul urmator

Fadei Nagacevschi: Procedura de demitere a procurorului este constituţională

1
11 Jul 2019 11:29:32
Autor: Dan Anghel
Fadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi

Consilierul preşedintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, susţine că procedura iniţiată de legislativ privind demiterea lui Eduard Harunjen din fruntea Procuraturii Generale nu constituie un pas anticonstituţional şi nici nu este un precedent periculos aşa cum se încearcă să se inoculeze în societate. Potrivit lui, aceasta este o formulă sistemică de înlăturare a lui din funcţia de procuror general, transmite IPN.

„Parlamentul nici nu a ajuns să folosească formule din afara sistemului, formule exclusive. Aceasta este o formulă normală şi rezonabilă”, a menţionat consultantul la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova. Fadei Nagacevschi spune că la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor este demis procurorul atunci când se merge pe procedura simplă, obişnuită de demitere. Însă, există şi o altă procedură – când preşedintele ţării constată faptul că, în momentul când a fost numit în funcţie, nu au fost respectate procedurile de numire.
 
Comentatorul politic Victor Ciobanu consideră că situaţia actuală este ruşinoasă pentru Eduard Harunjen. În opinia lui, atunci când întreaga societate cere demisia lui, trebuie să aibă curaj să plece din funcţie. Victor Ciobanu consideră că majoritatea parlamentară nu a conştientizat pe deplin importanţa propriei declaraţii privind capturarea statului. „În situaţii excepţionale şi toate instituţiile statului se află în afara limitelor legii. De aceea, se formează un fel de tribunal din care fac parte mai mulţi procurori şi judecători care au competenţe stricte după timp şi funcţii, şi se ocupă exclusiv cu scoaterea instituţiilor din capturare”, spune Victor Ciobanu.
 
Potrivit lui, acest tribunal ar fi trebuit creat care ar fi trebuit să intenteze un dosar pe numele lui Eduard Harunjen ca figură-cheie care a participat în capturarea statului.
 
Politologul Ernest Vardanean susţine că Procuratura în Republica Moldova joacă un rol cheie. Iar acum, instituţia este „ultimul bastion” al fostei puteri care încă reţine valul de cauze penale, deconspirări. „Eu sunt sigur că Euduard Harunjen regretă că nu este lăsat să plece. Acest lucru nu-l justifică, dar caracterizează sistemul pe care l-a format Vladimir Plahotniuc”, spune politologul.
 
Ieri, instituţia Prezidenţială a anunţat că va emite decretul de încetare a mandatului procurorului general până la sfârşitul săptămânii curente, imediat ce vor fi întrunite toate condiţiile legale.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

zbucium ion
11.07.2019, 14:55:40

Daca tata zice, de ce sa nu zica la fel si feciorul?!

-1 (1 vot)