Fadei Nagacevschi susţine că Parlamentul nu va putea fi dizolvat: Există voinţa politică a unei majorităţi pentru învestirea unui Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fadei Nagacevschi FOTO IPN
Fadei Nagacevschi FOTO IPN

Ministrul Justiţiie în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, susţine că Parlamentul nu va putea fi dizolvat, deşi aparent există circumstanţe de dizolvare, precum eşuarea a două tentative de învestire a unui Guvern şi depăşirea termenului de 90 de zile în care Guvernul putea fi învestit.

„Suntem republică parlamentară. În Parlament există voinţa politică a unei majorităţi pentru învestirea unui Guvern.

Toate poveştile despre două tentative şi trei luni sunt irelevante în condiţiile existenţei voinţei politice pentru învestirea Guvernului. Orice tentativă de dizolvare forţată a unui Parlament ce are voinţă politică pentru învestirea Guvernului, are drept efect adâncirea crizei constituţionale sau crearea unei noi crize şi poate fi chiar considerată o violare a obligaţiilor constituţionale a Preşedintelui ca putere neutră”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook.

Potrivit ministrului, nimeni nu este în drept să se opună voinţei politice conforme a Parlamentului.

„Orice figuraţie împotriva acestei voinţe urmează a fi sancţionată. Pentru parlamentarism trebuie de luptat. Sper toţi să înţeleagă că confruntarea cu Parlamentul, şantajul nu au sorţi de izbândă. Orice soluţie poate fi pusă în aplicare doar în condiţiile identificării unui consens cu majoritatea deputaţilor în Parlament”, a mai spus Nagacevschi.

Republica Moldova rămâne în continuare fără Guvern. Candidatul desemnat de preşedintele Maia Sandu la funcţia de prim-ministru, Igor Grosu, a venit joi, 25 martie, în faţa deputaţilor pentru a prezenta echipa guvernamentală şi programul de guvernare al Guvernului. Şedinţa Parlamentului nici nu a început bine, că deputaţii din majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR au părăsit sala plenului, iar preşedintele Legislativului a închis şedinţa din lipsă de cvorum.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că eşuarea învestirii Guvernului „este un circ regizat şi realizat de PSRM-ŞOR şi PAS. Potrivit lui, nici PAS, formaţiunea Maiei Sandu, nu a vrut să voteze pentru propriul Guvern, în speranţa de a provoca alegeri anticipate.

Liderul PDM, deputatul Pavel Filip, a lansat un atac dur la adresa Maiei Sandu şi a lui Igor Dodon după eşuarea învestirii Guvernului. Filip îi consideră pe cei doi principalii vinovaţi de criza politică din Moldova. 

Igor Dodon a reiterat că PSRM invită toate partidele la dialog pentru a găsi soluţii de depăşire a crizei politice. Liderul PSRM a menţionat că este gata să semneze un acord cu formaţiunile politice parlamentare privind data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care ar urma să fie organizate după depăşirea crizei sanitare.

Dodon a menţionat că ambasadorul Moldovei la Moscova, Vladimir Golovatiuc, rămâne candidatul majorităţii parlamentare pentru funcţia de prim-ministru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite