Favoritul Dodon

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre erorile fundamentale care se face, în afara lumii civilizate, în legătură cu democraţia, este de a reduce democraţia la exerciţiul votului. Votul este, fără îndoială, important, deoarece numai prin vot se poate stabili contractul social între alegători şi aleşi. Numai în urma votului, transferul de suveranitate între cetăţeni şi Parlament este legitim.

Numai că la fel de importante sunt şi regulile. Nu se poate vota oricând şi oricum. Altminteri, să nu uităm, se „vota” şi în regimul comunist. Dreptul elin, ca şi cel roman (se păstrează două table de legi, pe acest subiect, chiar la noi, în România), stabileau criterii clare despre când şi cum se votează, cum sunt chemaţi cetăţenii la vot, cine şi cum numără voturile. Dacă numai votul în sine ar conta, atunci ar trebui să votăm în fiecare zi. Căci în fiecare zi se întâmplă ceva de natură să modifice încrederea în guvernanţi sau în opoziţie. Ideea că, dacă un sondaj de opinie arată că majoritatea din Parlament şi-a pierdut majoritatea intenţiilor de vot în rândul populaţiei, trebuie să mergem urgent la alegeri anticipate, e profund antidemocratică. La fel, şi ideea că dacă există manifestaţii împotriva guvernului, acesta trebuie să plece.

În Basarabia s-a cedat adesea, în ultimul timp, acestei tentaţii şi acestei confuzii între vot şi democraţie. Democraţia stabileşte votul, să zicem, din patru în patru ani, tocmai pentru ca votul cetăţenilor să se desfăşoare fără presiune. Un vot sub presiunea străzii nu are legitimitate.

Acum, presiunea străzii a impus Curţii Constituţionale să reintroducă alegerea directă a preşedintelui, după mai multe mandate în care acesta a fost ales de către Parlament. Sperând să detensioneze strada, Curtea Constituţională a pus democraţia din Basarabia în dificultate. Căci, după cum arată sondajele de opinie, favorit la următoarele alegeri directe pentru postul de preşedinte este Igor Dodon. Care, întâmplător, conduce şi Partidul Socialiştilor, creditat tot cu prima şansă în intenţiile de vot.

E limpede că, dacă Igor Dodon va ajunge, prin votul majorităţii cetăţenilor (dar nu un vot liber de presiuni, desfăşurat în condiţii normale, ci un vot extraordinar), preşedintele Republicii Moldova, situaţia de la Chişinău, în loc să se clarifice, se va complica. Preşedintele, adversar al integrării europene a Basarabiei şi partizan al reapropierii de Moscova, va pune în dificultate majoritatea parlamentară, fragilă, deşi perfect legitimă. Fie că va reuşi să răstoarne guvernul, fie că îl va bloca, Dodon, ca preşedinte, va acţiona pentru a maximiza şansele „socialiştilor” săi la următoarele alegeri. Şi pentru a grăbi calendarul electoral, împingând spre anticipate.

Nu contează că are „idei” economice dintre cele mai fanteziste (larg răspândite, din păcate, în spaţiul ex-sovietic) şi că, oricât de mult şi-ar dori, sprijinul pe care Moscova l-ar putea oferi Basarabiei este limitat. Contează doar că, reducând democraţia la vot, prin desconsiderarea regulilor – schimbate după cum bate vântul –, totul se va da peste cap.

Democraţia înseamnă, înainte de toate, respectarea regulilor. Fără acestea, viaţa într-un stat democratic s-ar transforma într-o interminabilă păruială, în care majoritatea de azi ar vrea s-o dea jos pe cea de ieri şi cea de mâine, pe cea de azi.

Nu am căderea de a da sfaturi nimănui. Însă poate că basarabenii ar trebui să reflecteze la pendularea lor, în ultimii 25 de ani, între direcţii diametral opuse, nici una urmată până la capăt, niciuna abandonată după ce a devenit evident că nu duce nicăieri. Pe această cale, nu e posibilă ieşirea din situaţia catastrofală în care se află cetăţenii din Republica Moldova şi infrastructura serviciilor publice. E momentul unei alegeri, în care soluţia cea mai la îndemână (alegeri imediate, de tip „sovietele muncitoreşti şi ostăşeşti”, Dodon-salvatorul, abandonarea direcţiei europene) nu e necesarmente cea mai bună.

P. S. Spre zbuciumul general (sau doar colonel?), după cum vedeţi, nu am adus deloc vorba despre statalitate...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite