Politică

articolul anterior articolul urmator

Deputat rus: Federaţia Rusă are pârghii economice şi politice ca să forţeze  Republica Moldova să nu interzică simbolurile sovietice

4
1 May 2013 12:14:03
Autor: Marina Lita
Deputat rus ameninţă Republica Moldova
Deputat rus ameninţă Republica Moldova

Federaţia Rusă ar trebui să reacţioneze dur la propunerea unui consilier municipal de a interzice simbolica sovietică în Chişinău şi de a declara ziua de 9 mai, zi de doliu“, a declarat Ilia Drozdov, membrul Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri cu CSI.

„Cei care înaintează asemenea propuneri uită că noi am fost cândva o singură ţară şi împreună am ieşit învingători din cel mai straşnic război. Încercând să se închine în faţa Occidentului, aceştia trădează istoria. Nu exclud că buneii unora dintre cei care vin cu asemenea propuneri au luptat de partea armatei româneşti de ocupaţie, deci de partea lui Hitler. Cred că Federaţia Rusă, Ministerului de Externe de la Moscova trebuie să reacţioneze dur. Avem şi pârghiile economice şi cele politice“, a spus Drozdov, citat de rusnovosti.ru.

Amintim că luni, în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău, Gabriela Ciumac, şefa Direcţiei Relaţii Externe a Primăriei Capitalei a propus ca ca 9 mai să fie una de doliu ca în unele din oraşe din Ucraina, iar panglica „Sfântului Gheorghe“ purtată în această zi să fie interzisă pentru că nu ţine de valorile noastre naţionale.

Primarul Dorin Chirtoacă a apreciat-o pentru curaj. „Este firesc ca Ziua Victoriei să fie marcată în fiecare an, dar mă deranjează că Ziua Europei e fugărită cu o săptămână mai devreme,cu o săptămână mai târziu, de parcă ar fi o sărbătoare oarecare“, a menţionat edilul. El a promis că va semna o dispoziţie pentru ca, începând cu anul viitor, în PMAN să fie organizate manifestări dedicate Europei, iar cele legate de victoria Armatei Roşii – la Complexul „Eternitate“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

M Laur Razvan
1.05.2013, 14:36:09

"ARMATA ROMANA DE OCUPATIE" trebuie sa ofere cetatenia romana la rusi si alte minoritati din Republica Moldova pentru a GOLI Republica Moldova de acesti OCUPANTI care au venit si au fost adusi de "ARMATA ELIBERATOARE RUSA".

miheil
1.05.2013, 19:00:17

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

Vitalii Soloviov
2.05.2013, 00:18:22

In privinta concertului si a temei Zilei Victoriei, imi permit un spam mititel si voi copia un comentariu al meu, pentru cei cu... viziunile dereglate de lipsa de informatii (presupunem). Iarasi, pentru doritori pot sa prezint si referinte la date prezentate pe scurt mai jos: 1) Norme juridice internationale nimeni nu le-a anulat, inclusiv pentru Romania, si invazia militara spontana pe teritoriul altui stat poarta denumirea de OCUPATIE. 2) In timpul ocupatiei romano-germane de pe teritoriul RSSM au fost dusi la munca fortata in Germania 47247 de oameni. Insusi pe teritoriul ocupat populatia era pusa sa munceasca la negru fortat fara nici o remunerare. Prin decretul Nr. 521 din 17 august 1943 au fost legitimate pedepse corporale pentru muncitorii basarabeni. In anii ocupatiei au fost supusi torturilor fiecare al 10-lea locuitor al Basarabiei, in total 207000 de oameni, din care 22 700 au murit. Tarani ibasarabeni erau impozitati cu 40 de tipuri de impozite. Pentru hrana se permitea de lasat doar 80 kg de griu pe an pentru un matur si 40kg pe an pentru un copil. Bovinele erau blocate pentru necesitatile armatei. Muncitorii si familiile lor primeau 150-200 gr de piine pe zi dupa sistemul de cartele (mai putin decat prizonierii germani si romani capturati de Armata Rosie!!). Lipsa ajutorului medical a dus la epidemiile de febra tifoida, dizenterie, pelagra, tuberculoza, etc. Din cauza foametei si a bolilor in primii 2 ani de ocupatie au murit ~200 000 de basarabeni. "Politica culturala" e o tema prea voluminoasa pentru mesajul dat, mentionez doar ca prin legea din 22 iunie 1942 pentru convorbire "in limba inamicului" in strada, se prevedea amenda de 100 000 de lei si 3 ani de privatiune de libertate! Indata dupa ocupatie era arsa colectie de 1 200 000 de carti in limbile europene (nu doar rusa) din biblioteca Chisinaului. In judetul Balti - 12 vagoane de carti, etc. Ce priveste Holocostul - dupa datele romane (!) in lagare de concentrarea din Transnistria in primii 2 ani de ocupatie au fost nimiciti 270 000 de oameni. Desigur erau nu doar basarabeni, ci si evrei si tigani romani, ucraineni, rusi, etc. (Insa dupa cum inteleg din comentarii pentru voi vietile celor care nu-s romani n-au valoare, ca si pentru stramosii vostri din 41). In afara de lagare de concentrare, in timpul actiunilor militare si comandamentului romano-german au fost ucisi 64246 din care ~3000 - copii. 3) Acuma sa comparam, dupa eliberarea in 45 au fost exilati in alte teritorii ale URSS pina la 50 000 de oameni. Majoritatea s-au intors dupa reabilitarea in 54-56 (inclusiv si buneii autorului mesajului dat). Despre executii in masa nu exista date. Foametea desigur a fost, insa ea a fost pe teritoriul intregului URSS si nicidecum nu era organizata ”contra natiunii romane” cum afirma unii handicapati. Apelez la oarecare logica si abilitati minime analitice de a compara cifre. Si ce mai ziceti despre "eliberare romana" dupa asta, si importanta datei de 9 mai pentru RM?"

ion sbucium
2.05.2013, 08:26:15

R.Moldova sta in fata ȘANSEI sale ISTORICE de a fi prima țară di 6 tari ex-sovietice ale Parteneriatului Estic si 13 tari ale Uniunii Mediteranene care va semna ACORDUL de ASOCIERE la UE, Acordul de eliminare a vizelor, Acordul de liber schimb comercial. Toată atenția, toată energia se cere îndreptată anume asupra acestui OBIECTIV in lunile ce au mai rămas pana la Summitul Parteneriatului Estic ce va avea loc in noiembrie la Vilnus. Este CONTRAPRODUCTIV si inutil sa intram in careva confruntări polemice cu Rusia legate de lucruri absolut formale si neesențiale - simboluri, denumiri, zile de comemorare, evenimente din trecut etc. Cei care se dedau la asemenea acțiuni nu exclud ca vor sa ne sustragă, sa ne abata, sa ne pună piedici, obstacole si sunt niște PROVOCATORI si RĂUVOITORI ai acestui mult pătimit pământ si popor. Măcar pana la 20-29 noiembrie - mai slăbiți-ne de tot felul de mofturi, ambiții, prostii... Sa reușim sa urcam in "trenul" tarilor - dacă nu membre ale UE ca Romania, apoi măcar ale celor bune vecine, partenere ASOCIATE sub tutela, "umbrela" UE.

Modifică Setările