Fermierii din R. Moldova cer convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Maia Sandu la una din şedinţele Consiliului Suprem de Securitate FOTO preşedinte.md
Preşedintele Maia Sandu la una din şedinţele Consiliului Suprem de Securitate FOTO preşedinte.md

Asociaţia Forţa Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate care să discute modificarea Strategiei Securităţii Alimentare. Mai exact, ar urma să nu mai fie admise poziţii dominante în sectoarele producerii, păstrării, procesării şi comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie, transmite IPN.

Fermierii fac trimitere la recentele scumpiri semnificative la uleiul vegetal, precizând că este vorba fie despre abuz de poziţie dominantă al unui procesator, fie despre acord de cartel din partea reţelelor mari de comerţ.

Reprezentanţii Asociaţiei se declară îngrijoraţi în legătură cu scumpirile la ulei, calificându-le drept fenomen periculos. Şi aceasta pentru că scumpirile au avut loc în condiţiile unor scăderi vertiginoase ale preţurilor la floarea-soarelui în ultimele luni ca urmare a importului masiv almateriei prime din Ucraina la preţuri reduse.

„Ultimul caz a demonstrat elocvent vulnerabilitatea alimentară a Moldovei de numărul mic de companii, controlate preponderent din afară ţării, inclusiv din zonele offshore. Pe fundalul crizei alimentare mondiale aşteptate în timpul apropiat, riscurile pentru ţara noastră cresc enorm. Asociaţia relatează faptul că în Republica Moldova domeniile de păstrare, transportare şi export a cerealelor şi culturilor oleaginoase, precum şi procesarea anumitor produselor agricole sunt controlate de un singur agent economic cu multiple întreprinderi afiliate, înregistrate în zonele, unde nu sunt respectate standardele internaţionale de transparenţă financiară”, se menţionează într-o declaraţie a Asociaţiei.

Fermierii precizează că în ultimii ani se atestă o expansiune alarmantă a câteva agro-holdinguri, care deja deţin zeci de mii de hectare de terenuri agricole şi intenţionează să controleze şi procesul de producere în agricultură.

Asociaţia Forţa Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta modificarea Strategiei Securităţii Alimentare. Pe lângă interzicerea poziţiilor dominante în sector, fermierii solicită modificarea imediată a legislaţiei privind protecţia concurenţei. Este vorba despre introducerea unor proceduri prioritare şi reduse în timp pentru investigarea abuzurilor şi acordurilor de cartel pe pieţele agroalimentare şi dublarea amenzilor pentru aceste încălcări.

Reprezentanţii Asociaţiei solicită şi subvenţionarea exclusivă a fermierilor mici şi mijlocii şi cooperativelor acestora în scopuri creşterii, păstrării şi procesării culturilor strategice pentru securitatea alimentară. Ei mai solicită companiilor controlate direct sau indirect din offshore să le fie interzis să arendeze terenuri agricole în Republica Moldova. Totodată, fermierii consideră că extinderea rezervelor de stat trebuie să aibă loc prin procurarea de la producătorii autohtoni a cantităţilor necesare de grâu, porumb, ulei vegetal şi zahăr.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite