Figuri de stil

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma de bani aproape egală cu un miliard de dolari, dispărută din băncile Republicii Moldova, devine, de la o vreme, un subiect tot mai demn de piesele lui Ion Luca Caragiale.

„Mie mi se pare că dansăm, dar nu înaintăm în această investigaţie. Facem tot felul de lucruri, dar nu ne ducem unde este cauza reală, unde este infracţiune şi nu-mi dau seama care ar fi motivul. Poate e o cauză foarte dificilă, poate e incapacitate proferională, dar pentru mine ca fost procuror lucrurile stau foarte clar, eu trebuie să urmez banii”, spune europarlamentarul român Norica Nicolai, în platoul unui post de televizune de la Chişinău, TVR Moldova.  

Pe de altă parte, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, retractează propriile declaraţii cu privire la instalarea unui panou electronic într-un loc de maximă vizbilitate pentru a vedea zilnic câţi bani au fost recuperaţi din miliardul furat.

„A fost o expresie figurativă. Nu înseamnă că neapărat trebuie să instalăm un panou în centrul oraşului. Vreau să vă aduc aminte că a fost creat un comitet pentru monitorizarea cazurilor de rezonanţă în Moldova, cel puţin o dată pe lună discutăm cazurile de rezonanţă. Cel mai important punct pe ordinea de zi a discuţiilor cu această platformă este situaţia cu recuperarea banilor. Sper că în cel mai apropiat timp pe site-ul Guvernului, sau pe site-ul Băncii Naţionale, va fi indicată informaţia unde s-a ajuns cu recuperarea banilor”.

Aduc în atenţie această declaraţie nu pentru că aş fi crezut vreodată că un asemenea panou va fi instalat. Ci ca să observăm doar o mostră de comunicare reprezentativă pentru actuala guvernare de la Chişinău. Care încearcă să tragă de timp în ideea că va reuşi să-i lase în off-side pe toţi actorii interesaţi de Republica Moldova, de la americani până la ruşi, de la românii din România la ucraineni, de la FMI la BM şi chiar la OMC.

Miza actualei puteri de la Chişinău este să evite alegerile anticipate parlamentare, care pot avea loc dacă în funcţia de preşedinte va ajunge, din noiembrie, fie Maia Sandu, fie Igor Dodon. Pentru a-şi duce mandatul parlamentar până la capăt, până în 2018, deputaţii şi activiştii PDM-ului vor face tot ce le stă în puteri să se „pună cât mai bine” cu toţi actorii care joacă acum un joc al nervilor între Prut şi Nistru. Inclusiv cu cel proruşi.

Pentru a reuşi în intenţia lor, înalţii demnitari publici au început să folosească tot mai multe figuri de stil. Aşa cum a fost cea invocată de premierul Filip, apoi retractată.

Guvernarea PDM excelează la figuri de stil.

Şi „primeşte să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic”.

Nici măcar presiunile venite din partea UE (prin intermediul unor oameni ca Norica Nicolai), nu vor fi luate în seamă pentru că oamenii aceştia, în frunte cu eminenţa cenuşie si proprietarul PDM Vlad Plahotniuc, înţeleg că acordarea de mână liberă instituţiilor de urmărire penală şi justiţie, care să scoată la lumină detalii pe care toţi politicienii din Republica Moldova le vor îngropate cât mai adânc, ii va scoate din jocul politic si de la controlul puterii.

Furtul miliardului din bănci, arestarea lui Vladimir Filat, toate acestea fac parte dintr-un război între câţiva oameni, în care, din păcate, nu există şi loc pentru informarea asupra nevoilor reale ale cetăţenilor si evaluarea acestora.

Guvernarea va continua să emită, periodic, figuri de stil cât mai ingenioase şi cât mai „euro-conforme”, iar oameni ca Norica Nicolai sunt puşi în situaţia de a interveni, periodic, să-şi manifeste nedumerirea.

Poate că după această nedumerire va urma şi o retorică mai dură de la Bucureşti. Ar fi de dorit.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite