Filip, acuzaţii la adresa Maiei Sandu după ce Ţurcan a fost ales preşedinte al CCM: „Membri de partid aţi trimis, membri de partid au fost aleşi în funcţii! E logic!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel FIlip pdm.md

Ex-premierul Pavel Filip spune că „în toată această epopee cu „depolitizarea” Curţii Constituţionale cele mai „de râs şi de plâns” sunt reacţiile celor de la ACUM”, care ar fi „complici direcţi la toate aceste fărădelegi”.

„Prim-ministrul (tot ea preşedinte PAS) spune că „este un lucru grav” ce se întâmplă, iar secreterul general al guvernului (membru PAS) cere demisia preşedintelui CC.
Poate n-aţi observat, stimaţi colegi de la ACUM, dar ACUM sunteţi la guvernare! Dna prim-ministru, dvs aţi numit 2 judecători la CC (la alegerea dvs, nu în baza rezultatelor de concurs)! Alţi 2 judecători au fost votaţi în Parlament de partidul pe care îl conduceţi! „Este un lucru grav” că un preşedinte de partid membru al coaliţiei de guvernare îşi trimite oamenii (membri de partid) în funcţii la CC, iar apoi se minunează public şi iarăşi “nu-i place ce a ieşit”. Membri de partid aţi trimis, membri de partid au fost aleşi în funcţii! „E logic!” Aţi mai spus că nu vă place ce a ieşit şi după numirea şefului CNA, şi acum”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.

Amintim că premierul Maia Sandu susţine că „desemnarea unui exponent al Partidului Socialiştilor în fruntea Curţii Constituţionale este un lucru grav care ştirbeşte şi mai mult încrederea în unica instituţie de jurisdicţie constituţională din ţară”. În acest sens, Maia Sandu le-a cerut judecătorilor să anunţe public despre modul cum au votat, subliniind că există bănuiala că votul a fost viciat.

De menţionat că Maia Sandu a fost criticată de către democratul Andrian Candu, Partidul Liberal şi vicepreşedinta Mişcării Populare Antimafie, Daniela Bodrug, liderul USB, Valeriu Munteanu, ex-premierul Iurie Leancă, expertul politic Dionis Cenuşă etc., pentru faptul că ar fi admis ca Vladimir Ţurcan să ajungă la şefia CCM.

Amintim că deputatul socialist Vladimir Ţurcan a fost propus la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Parlamentului, alături de fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Parlamentul a luat decizia de a înlocui candidatura lui Dumitru Pulbere cu cea a lui Vladimir Ţurcan, după ce deputaţii au realizat că Pulbere nu este eligibil pentru ocuparea funcţiei respective.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia respectivă a deputaţilor ACUM şi PSRM, subliniind că „Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri)”.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov. Într-o Notă expediată de ministra Justiţiei, Olesea Stamate, către Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul numirii în funcţie a judecători la CCM din partea CSJ, ministra a îndemnat CSM să ia în calcul poziţia ministerului, că Domnica Manole nu ar trebui să se regăsească în funcţia de judecător la CCM.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005, a fost ambasadorul R.Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite