Fondatorul „Oastei Moldovei” decorat de ministrul european al Armatei Naţionale din Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul european al Apărării, din Republica Moldova, Vitalie Marinuţa a decorat un rezervist al Armatei României, comandorul, în rezervă, Dumitru Amariei, pentru merite excepţionale.
Ministrul european al Apărării, din Republica Moldova, Vitalie Marinuţa a decorat un rezervist al Armatei României, comandorul, în rezervă, Dumitru Amariei, pentru merite excepţionale.

Sâmbătă, 12.10.2013 am poposit, din nou, la Ministerul Armatei Europene de peste Prut. Acum, exact la şapte zile distanţă, în exclusivitate pentru acest areal electronic, mi se pare potrivit a prezenta esenţa revederii unor ofiţeri români, activi şi în rezervă, cu fraţii de arme, de peste Prut. Emoţionantă. Şi fără precedent.

Fac precizarea că memoria mamei mele, născută pe malul stâng al Prutului, precum şi aceea a părinţilor săi, bunica deschizând ochii la Cetatea Albă, iar bunicul în comuna Lencăuţi, din actualul judeţ Soroca, sunt singurele mele motivaţii în comentarea unor evoluţii de peste Prut.

Cunosc intenţia unei ample manifestaţii, pe 20 octombrie, în Bucureşti, menită a sensibiliza junimea României, pe frecvenţa cauzei naţionale. 

Am înţeles intenţia unor parlamentari, de la Bucureşti, de a se duce la Chişinău, în luna noiembrie.

Dar rostul meu este cu totul altul. De simplu, dar nepesimist oştean al României interbelice.

Pe 12 octombrie, în inima României răsăritene, la o oră matinală am fost primiţi - eu şi colegii mei, Benone Neagoe, Cătălin Ovreiu, Dan Mireanu, Doru Dinu Glăvan, Dumitru Amariei, Florin Şperlea, Miron Manega - de şeful diplomaţiei militare, din Chişinău, euroatlanticul, prin studii şi experienţă deosebită, practică, profesională, peste Ocean, ministrul Vitalie Marinuţa.

Între două şedinţe, extrem de importante, ministrul armatei de peste Prut a decorat pe...

...fondatorul "Oastei Moldovei", publicaţia Armatei Naţionale, dintre Prut şi Nistru, comandorul, acum în rezervă, Dumitru Amariei, unul dintre jurnaliştii militari excepţionali, de la Bucureşti, care a generat şi susţinut lansarea primei publicaţii a oştirii ce stă de strajă contra stihiilor estice.

Şi, pentru prima oară, de când îl cunosc, eu şi Valeriu Rusu, fratele de arme, de peste Prut, Mitrică nu doar că a lăcrimat, incredibil, dar adevărat, ci şi a avut o emoţie atât de mare - nefiind deloc prevenit asupra deciziei ministrului -, încât ochiul lui stâng a sângerat, din dragoste de patrie...

Din acel moment am înţeles că mai presus de cuvinte, efemere, insignifiante, pentru cei înstrăinaţi de neam, există un jurământ, care nu are nimic cu o republică, sau alta, în aceeaşi ţară, precum în China, un areal naţional cu două guverne...

Mulţumesc - şi pe această cale - fraţilor de credinţă ortodoxă, de arme şi de idealuri europene, de peste Prut, fără de care vizita noastră, umili şi trecători scribi ai acestei furtuni, generată la frontiera de răsărit a comunităţii euroatlantice, din raţiuni cunoscute, nu ar fi avut loc.  

Imaginile de mai jos reproduc o stare de spirit naturală. Caracteristică acelora care pun preţ pe inconfundabila bătaie a inimii fratelui de sânge...

______________________

LACRIMA COMANDORULUI

Comandorul, în rezervă, Dumitru Amariei, cu ochii în lacrimi, lângă un exemplar al primelor numere ale publicaţiei OASTEA MOLDOVEI, la care a trudit din dragoste de ţară:

image

_____________________

PREŢUIREA MINISTRULUI

Colonelul, în rezervă, Benone Neagoe, realizatorul unui Vox inedit, pe străzile Chişinăului, vizionabil în zilele următoare, pe acest website, a fost felicitat de ministrul Vitalie Marinuţa:

image

________________________________

CONAŢIONALI REUNIŢI SUB TRICOLOR

Dan Mireanu, acest visător ale unor imagini care vor fi cândva un trecut, Diana Grădinaru, numărul 1 în sistemul relaţiilor publice, din Armata Naţională a Republicii Moldova, Florin Şperlea, actualul lider al săptămânalului Armatei României şi Vitalie Marinuţa, gata pentru un interviu care va fi difuzat integral în acest areal areal electronic:

image

__________________________________________

MERITĂ PREMIUL PENTRU CONCORDIE NAŢIONALĂ

Valeriu Rusu, fratele meu de sânge, alături de Diana Grădinaru, un ofiţer în stil american, născut dincolo de Prut:

image

______________________________________

DULCE CA MIEREA ESTE GÂNDUL BASARABIEI

Conaţionali de pus la inimă:

image

______________________________________________________________

RECOMPENSAŢI PENTRU LOIALITATEA LOR FAŢĂ DE PATRIA LIMBII ROMÂNE

Jurnalişti militari, din Chişinău, onoraţi cu diplome de merit, ale Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România:

image

____________________________

MASA, PRECUM PRUTUL DE AZI...

Fraţii de cuget, sânge şi simţire stau faţă în faţă:

image

__________________________________

"-LA VOI CUM ESTE REVISTA DE FRONT?"

Juni ofiţeri, din stânga şi din dreapta Nistrului:

image

_________________________

DACĂ NOI NU, ATUNCI, CINE?

"De la Nistru, pân' la Tisa":

image

_______________________________

FOTOGRAFIE DE FAMILIE EUROPEANĂ

Europeni, din stânga şi din dreapta Prutului, de aceeaşi limbă, istorie şi cultură:

image

_____________

NIHIL SINE DEO

Autorul blogului indicând o speranţă:

- Pe acel catarg liber va flutura, lângă Tricolorul Republicii Moldova, flamura Uniunii Europene!

image

_________________________________________________

FRUMOASĂ-I MOLDOVA NOASTRĂ, A TUTUROR ROMÂNILOR!

Mirii primului an, cu speranţă de viaţă în Uniunea Europeană, protagoniştii unui vox de excepţie, vizionabil în următoarele zile, pe acest blog:

                                                                      

image

                                                           *****

Mama şi bunicii mei sunt în pământ... Dar Remus, mezinul meu, l-a cunoscut pe ministrul Vitalie Marinuţa.

După ce a vizionat imaginile de mai sus a spus fratelui său Andrei:

- Este un om cu un har aparte. 

Doar reunirea malurilor Prutului ţine şi de generaţia următoare, dacă nu cumva va surveni mai devreme decât prezic pesimiştii de serviciu.

Aţi reţinut? OASTEA MOLDOVEI a fost fondată de Dumitru Amariei, azi viceprimar în nordul Moldovei, din dreapta Prutului.


NOTA BENE:

Mulţumesc frumos, şi pe această cale, artistului fotograf Cătălin Ovreiu, un semen la care am preţuit şi onorez bucuria sa de a surprinde naturaleţea conaţionalilor lui. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite