Formarea alianţei de guvernare la Chişinău este mai importantă decât persoana premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este oportun ca seful statului sa fie ales cu o majoritate simpla. FOTO: Adevarul
Este oportun ca seful statului sa fie ales cu o majoritate simpla. FOTO: Adevarul

Formarea alianţei de guvernare pro-europene la Chişinău este mai importantă decât cine va ocupa funcţia de premier. Declaraţia a fost făcută de către George Scarlat, expert în cadrul Fundaţiei Universitare a Mării Negre, în cadrul emisiunii „Orizont european” de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite IPN.

„Republica Moldova este o ţară dependentă de finanţarea externă. Aceste trei partide trebuie să formeze o alianţă şi să deblocheze finanţarea externă, să facă reforme, să lichideze cele trei bănci, să lupte cu corupţia. Nu are importanţă cine va fi viitorul premier, dacă va fi unul gras sau mustăcios”, a spus Scarlat.

Expertul s-a arătat convins că la Chişinău va fi formată o alianţă pro-europeană de guvernare. „Presiunile externe sunt prea mari. Şi presiunea internă la fel. Au pierdut 6 luni preţioase. N-au făcut nimic. Este interesantă chestiunea cu desemnarea premierului. La noi şi peste tot mai întâi se desemnează premierul, apoi se formează guvernul. La Chişinău e altfel. Dar e bine măcar şi aşa”, a declarat Scarlat.

Potrivit lui Scarlat, în cazul Republicii Moldova ar fi oportun ca şeful statului să fie ales în Parlament cu majoritatea simplă de voturi. „Este suficient ca preşedintele să fie ales cu majoritatea simplă. Prevederea că şeful este ales cu cel puţin 61 de voturi s-a dovedit o mare sursă de instabilitate. Din 2009, la Chişinău au avut loc de două ori alegeri anticipate şi un referendum eşuat. Alegerea directă a şefului statului la fel nu este o soluţie când societatea este puternic divizată”, a spus expertul.

Victor Juc:  Partidului Democrat poate să-i revină funcţia de premier

Totodată, nu se exclude faptul ca Partidului Democrat să-i revină funcţia de premier, dacă PLDM o va refuza. Declaraţia aparţine vicedirectorului Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public “Radio Moldova”, transmite IPN.

„PLDM-lui, care deţine cele mai multe mandate, îi revine primul să facă alegerea la partajarea funcţiilor. Nu este exclus ca să aleagă funcţia de preşedinte a Parlamentului sau de preşedinte al ţării. Este mai puţin probabil să aleagă funcţia de preşedinte, este riscant s-o facă acum, atât timp cât încă nu sunt garanţii clare că peste 6 luni preşedintele va putea fi ales. Aşa că nu se exclude ca democraţilor să le revină funcţia de premier. De fapt, îl văd pe Andrian Candu mai potrivit pentru o funcţie executivă. Dacă PDM refuză funcţia de premier, atunci PL va fi obligat să şi-o asume”, a spus savantul.

Victor Juc consideră că liderii celor trei partide ar putea reveni la negocieri după consultarea birourilor politice. „Nu este exclusă revenirea la negocieri. Ei au anunţat că pleacă să consulte membrii birourilor politice. Astfel, ar putea să apară opinii noi, unele pretenţii. Nu este exclus că s-au dus să se consulte şi asupra partajării funcţiilor, să decidă cine şi ce funcţie va prelua”, a opinat Victor Juc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite