Politică

articolul anterior articolul urmator

Fost deputat: Electoratul din Moldova este format de televiziunile ruseşti

0
22 Feb 2020 10:42:41
Autor: Iurii Botnarenco

Deputatul în primul Parlament, semnatar al Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova, Alecu Reniţă este de părere că electoratul din Republica Moldova este format de către televiziunile ruseşti.

Potrivit lui, propaganda rusească oferă mesaje-cheie care penetrează foarte adânc în subconştientul oamenilor fără discernământ şi ei merg la urnele de vot şi votează cam aşa cum sunt orientaţi din anumite centre, transmite IPN.

„Noi nu avem posibilităţi reale la moment, şi asta nu este un soi de capitulare, dar nu avem instrumentele pe potriva acestei ofensive informaţionale care acaparează telespectatorul”, a declarat Alecu Reniţă în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Scriitorul şi producătorul TVR Marian Voicu susţine că există studii care arată că, deşi 30% din staţiile de televiziune şi de radio din Republica Moldova sunt transmise sau retransmise din Federaţia Rusă, în realitate, vin din Rusia 80% din programe pentru că există şi alte posturi care amestecă programele autohtone cu cele importate şi aceasta este o sursă de disonanţă cognitivă. „Telespectatorul de aici nu mai ştie ce post urmăreşte. Iar faptul că într-un stat ca Republica Moldova 80% din conţinutul media vine din Federaţia Rusă este o mare problemă”, a menţionat Marian Voicu.

Istoricul Anatol Petrenco consideră că Rusia aplică câteva metode de propagandă în Republica Moldova. Potrivit lui, în primul rând, este vorba despre ideea pe care ruşii o numesc „ruskii mir” (n.r. lumea rusă), iar aceasta înseamnă că toţi vorbitorii de limbă rusă, chiar dacă sunt găgăuzi sau ucraineni de origine, fac parte din această idee de „ruskii mir”. 
 
În opinia istoricului, aceşti oameni devin obiect de politică externă a Federaţiei Ruse şi sunt ocrotiţi de Rusia. „Limba rusă a fost şi este folosită în continuare ca un instrument de promovare a politicii externe a Federaţiei Ruse. Sunt indicaţii date clare de către Putin (n.r. Vladimir Putin, preşedintele rus) şi există un comitet de promovare a limbii ruse prin care se promovează această limbă. Ei consideră că atentarea la limba rusă sau strâmtorarea limbii ruse este un atentat la securitatea de stat a Federaţiei Ruse”, a explicat Anatol Petrenco.
 
https://www.ipn.md/ro/electoratul-din-moldova-este-format-de-televiziunile-rusesti-opinie-7965_1071688.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii