FOTO John Kerry a închinat un pahar de vin pentru viitorul european al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american John Kerry a făcut, ieri, un popas de trei ore la Chişinău, în turneul său de patru de zile în Europa şi Orientul Mijlociu, ca să felicite Republica Moldova pentru parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

John Kerry a ajuns la Chişinău aseară, la 17.00, cu o întârziere de o oră şi jumătate. Pe aeroport, şeful diplomaţiei americane a fost întâmpinat de ministrul de Externe, Natalia Gherman, şi ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, fără tradiţionala pâine cu sare. Ulterior, John Kerry s-a întâlnit la Reşedinţa de Stat cu conducerea ţării şi cu liderii Coaliţiei Pro-Europene.

„Am primit un mesaj tranşant de susţinere pentru reformele şi integrarea europeană a Republicii Moldova“, a declarat, după întrevedere, preşedintele PLDM Vlad Filat, menţionând că s-a discutat şi despre un plan comun de acţiuni SUA-UE. „Să nu uităm că SUA sunt parte a negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean şi au posibilitatea de a influenţa procese atât în cazuri concrete, cât şi în situaţii cu caracter geopolitic“, a spus liberal-democratul, în context.

„SUA au fost, sunt şi vor fi pentru noi un partener strategic. Valoarea acestei vizite nu se reduce doar la una simbolică, de ordin strict politic. Am propus şi un model economic interesant: odată cu parafarea Acordului de Asociere şi de Liber-Schimb cu UE, să fie extins şi pentru Republica Moldova aranjamentul transatlantic de investiţii şi comerţ dintre SUA şi UE“, a afirmat liderul PD Marian Lupu.

image

Foto

image

A venit să ne felicite

Ulterior, oficialul de la Washington a mers la Cricova, unde a fost aşteptat de mai mulţi demnitari, oameni de afaceri şi vinificatori. Premierul Iurie Leancă a menţionat că această vizită reprezintă o continuare a dialogului constructiv stabilit în ultimii ani, în special după vizita la Chişinău a vicepreşedintelui Joe Biden, în 2011. „La câteva zile după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, aflarea dumneavoastră la Chişinău este şi o expresie a sprijinului politic din partea SUA pentru evoluţiile democratice şi pentru parcursul european al Republicii Moldova. Suntem conştienţi că nu ne putem opri aici şi trebuie să grăbim reformele. Mizăm în acest sens pe sprijinul continuu al SUA“, l-a salutat pe înaltul pe înaltul oaspete şeful Guvernului de la Chişinău.

„Am venit pentru a felicita poporul moldovean că a parafat Acordului de Asociere şi de Liber Schimb la Vilnius şi să promit sprijinul american pe masură ce finalizaţi şi implimentaţi aceste acorduri. SUA consideră ca integrarea europerană reprezintă cea mai bună garanţie pentru un viitor sigur şi prosper pentru Moldova. UE a oferit Moldovei o oportunitate istorică de a cimenta viitorul european pentru poporul său şi voi aţi prins aceasta posibilitate“, a declarat Joh Kerry. Oficialul american a avut un mesaj şi pentru Ucraina, unde urma să ajungă dacă liderii de la Kiev ar fi semnat Acordul de Asociere: „Şi voi aveţi dreptul să vă definiţi viitorul“.

SUA consideră ca integrarea europerană reprezintă cea mai bună garanţie pentru un viitor sigur şi prosper pentru Republica Moldova. John Kerry, secretarul de stat al SUA

„Nunta“ de la Cricova

În sala prezidenţială din celebrul oraş subteran au fost prezentate vinuri moldoveneşti din diferite zone ale ţării şi branduri autohtone de haine, încălţăminte şi accesorii, promovate cu suportul SUA prin proiectul „Din inimă“.  „N-am ştiut că vin la o nuntă“, a glumit John Kerry de la tribuna instalată chiar lângă două costume de mire şi mireasă.

El s-a arătat impresionat de vinăria Cricova, care combină  hrubele din secolul al XV-lea şi tehnologiile din secolul al XXI-lea: „Aceste centru vinicol ne aminteşte că trecutul şi viitorul Moldovei îşi au rădăcinile în Europa“. Şeful diplomaţiei americane a ciocnit o cupă de şampanie cu premierul Iurie Leancă şi cu alţi oficiali „pentru prietenia şi prosperitatea celor două popoare“.

Cu această ocazie, a fost lansat şi brandul naţional „Wine of Moldova. A legend alive“, elaborat cu sprijinul SUA. „Sunt sigur că acest brand va permite ţării noastre să se reafirme ca producător de vinuri calitative, să-şi consolideze prezenţa pe pieţele tradiţionale şi, bineînţeles, să intre pe pieţe noi, inclusiv pe enorma piaţă americană“, a spus Iurie Leancă.  

Logoul reprezintă o barză cu un strugure în forma Republicii Moldova în cioc. „Este o barză stilizată, care arată ca vinul turnat în pahar şi care se revarsă în toate culorile vinului, de la roşu închis, spre roze şi până la alb“, ne-a explicat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. „Această întâlnire este foarte importantă pentru că producătorii de la noi au mers în vizite în SUA şi au învăţat cum să-şi promoveze vinurile peste Ocean. Sunt convins că avem loc pe piaţa americană, mai ales că în ultimii ani consumul de vin, practic, s-a dublat în SUA“, a adăugat oficialul.

Speră să cucerească piaţa americană

Victor Bostan, directorul Vinăriei Purcari, susţine că SUA deja pomovează vinurilor noastre prin programele derulate în Moldova. „Sperăm să găsim şi alte soluţii. Purcari şi Bostavan livrează câte trei-patru containere pe an în SUA. Este o piaţă foarte mare şi, bineînţeles, ne dorim creşterea exporturilor“, a precizat managerul.

Şi agenţii economici din industria uşoară au beneficiat de asistenţă americană. „Prin proiectul USAID Creşterea competitivităţii şi dezvoltarea întreprinderilor II, am făcut un pas foarte mare în ceea ce priveşte promovarea produselor noastre. Atât suportul financiar, cât şi seminarele organizate de reprezentanţii SUA ne-au ajutat să creştem volumul de vânzări pe piaţa internă cu 24%. Ionel a fost prima întreprindere din Moldova care, în 1994, a început să exporte SUA. În 2005, am întrerupt livrările, dar sperăm să le reluăm în curând“, ne-a povestit Tamara Luchian, directoare fabricii de confecţii Ionel.

Ajutor de 1,1 miliarde de dolari

În acest an, SUA a oferit Moldovei 22 de milioane de dolari pentru a a susţinere creşterea economică şi îmbunătăţirea climatului de afaceri, pentru a sprijini democraţia, buna guvernare şi statul de drept, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, securizarea frontierelor, combaterea traficului de persoane şi a crimelor cibernetice. Prin Programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului, în valoare de 262 de milioane de dolari, semnat în 2010 pentru cinci ani, americanii ne ajută să reconstruim 93 de kilometri de drumuri din nordul ţării şi să construim sisteme de irigare. În total, asistenţa americană oferită ţării noastre în ultimii 20 de ani însumează1,1 miliarde de dolari. De asemenea, SUA are rol de observator în negocierile 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

John Kerry a primit în dar peste 500 de sticle cu vinuri roşii moldoveneşti

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite