FOTO VIDEO Piaţa Marii Adunări Naţionale, împărţită între două tabere care militează pentru acelaşi scop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţii dintr-o tabără nu înţeleg de ce societatea este divizată FOTO Alexandru Tarlev
Manifestanţii dintr-o tabără nu înţeleg de ce societatea este divizată FOTO Alexandru Tarlev

Cu o săptămână înainte de alegerile locale generale din Republica Moldova, Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău a fost locul în care oameni cu aceeaşi viziuni - proeuropene - s-au împărţit în două tabere, acuzându-se reciproc de trădare: adepţii Platformei civice „Demnitate şi Adevăr” şi susţinătorii Partidului Liberal.

Primii au scandat lozinci de demitere a mai multor persoane publice, iar liberalii ţineau discursuri în care invitau cetăţenii să-i voteze pe 14 iunie.

Duminică dimineaţa, în PMAN au fost deschise microfoanele. Reprezentanţii Partidului Liberal au organizat un miting de partid la care au adus 20 de autobuze în piaţă, sugerând că în acestea ar încăpea un miliard de dolari, banii furaţi de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Reprezentanţii Platformei „Da” au anunţat în urmă cu câteva săptămâni că vor organiza un nou protest duminică, 7 iunie, la ora 12:00, în PMAN. La rândul lor, liberalii au declarat că au rezervat primii Piaţa pentru mitingul de partid. Astfel, cele două evenimente s-au desfăşurat în paralel.

protest demintate si adevar foto alexandru tarlev

Autobuzele aduse la miting de PL. FOTO Alexandru Tarlev

Societatea, divizată

Pe scenele improvizate de cele două tabere se dădeau lupte crâncene. Din fiecare grup se ţineau discursuri înflăcărate. Ceea ce aveau în comun este faptul că ambele părţi şi-au exprimat nemulţumirile faţă de miliardul furat. Cele câteva mii de persoane adunate în PMAN nu puteau înţelege ce se întâmplă, deoarece microfoanele răsunau din două părţi cu mesaje diferite. Se crease un haos. Acesta s-a accentuat mai ales în momentul când, pentru câteva minute bune, susţinătorii ambelor grupuri s-au îmbrâncit, fiecare fiind nemulţumit de prezenţa celuilalt.

protest demintate si adevar foto alexandru tarlev

Susţinătorii au fost calmaţi de forţele de ordine FOTO Alexandru Tarlev

Nicodie Raţă, locuitor al oraşului Călăraşi, ţinea în mână două drapele ale României. „Am venit aici pentru că vrem unirea cât mai rapidă cu România, vrem mai repede să trecem Prutul. Cei de la „DA” nu prea vin la manifestaţiile organizate de unionişti”, a spus domnul Raţă. Bărbatul nu stătea nici lângă scena liberalilor, nici lângă cea a Platformei „DA”. „Eu am venit, totuşi, aici, pentru că sunt şi membru al Partidului Liberal. Eu susţin Partidul Liberal, dar sunt şi cu „Demnitate şi Adevăr” dacă ei vor să ne unim”. Chiar dacă au anunţat oamenii să nu vină cu drapele ale partidelor politice, printre susţinătorii „DA” mai mulţi reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal fluturau steagul formaţiunii.

protest demintate si adevar foto alexandru tarlev

Mai multe drapele au fost aduse în PMAN. FOTO Alexandru Tarlev

„Mă uit în jur şi nu înţeleg ce se întâmplă”

Prin mulţimea care striga „Hoţii la puşcărie!”, „Demisia guvernatorului!”, „Noi suntem poporul!” am întâlnit-o pe doamna Elisaveta Ermurache, o femeie de 68 de ani care a venit la protest pentru că vrea dreptate. „Am venit împreună cu patru surori: una din Sângerei, una din Chişinău şi noi două de la Criuleni (ni le prezintă pe toate - n.a.), pentru a susţine demnitatea şi adevărul. Dar mă uit în jur şi nu înţeleg ce se întâmplă. Înseamnă că partidele politice sunt împotriva oamenilor, partidele trebuie să cadă. Eu astăzi plâng pentru că am emoţii puternice, deoarece toţi oamenii care s-au adunat astăzi la protest sunt o putere foarte mare. Noi trebuie să mergem spre Europa. Astăzi, în Criuleni, nu ştiu cine a organizat un autobuz gratuit pentru a duce locuitorii la o mănăstire, numai să nu vină la protest. Hoţii trebuie să meargă la puşcărie. Am să fiu întotdeauna pentru demnitate şi adevăr. Eu ştiu că Chirtoacă e băiat de treabă, sunt oameni gospodari. Dar poate n-ar fi trebuit să facă astăzi acest miting, ar fi trebuit să vină cu noi. Noi vrem să dispară corupţia”, ne-a spus femeia.

protest demintate si adevar foto alexandru tarlev

   „Hoţii trebuie să meargă la puşcărie ” au strigat protestatarii. FOTO Alexandru Tarlev

De partea cui suntem?

Părerile adepţilor platformei „Demnitate şi Adevăr” erau împărţite. Chiar dacă susţine scopul acestei organizaţii, Petru Grişu, în vârstă de 64 de ani a rămas nemulţumit de unele sloganuri scandate de „DA”. „Ei strigă «Jos Chirtoacă!». Dar eu sunt uimit. Asta înseamnă că trebuie s-o lăsăm pe Zina (Zinaida Grecianîi - n.a.) să vină la putere? Pe cinem punem în locul lui? Câţiva dintre reprezentanţii Platformei „DA” au fost invitaţi la o emisiune la tv zilele trecute. Când au fost întrebaţi ce cred despre unire, nu au vrut să răspundă, au înconjurat răspunsul. În cazul acesta, cine sunt ei? Dacă ei spun că trebuie dat jos Chirtoacă trebuie să propună şi pe cineva în locul lui”, ne spune nedumerit bărbatul.

protest demintate si adevar foto alexandru tarlev

La finalul protestului a fost organizat un marş de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt până la CNA FOTO Alexandru Tarlev

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite