Fracţiunea Şor propune renunţarea la schimbarea sezonieră a orei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Tauber, vicepreşedinte Partidul Şor
Marina Tauber, vicepreşedinte Partidul Şor

Fracţiunea Partidului Politic Şor, condusă de deputatul fugar Ilan Şor, a înregistrat un proiect de lege de privind renunţarea la schimbarea sezonieră a orei, în martie şi luna octombrie a fiecărui an. Mai exact, se propune ca, începând cu anul 2021, ora locală în Republica Moldova se fie stabilită UTC/GMT +03:00, transmite IPN.

În argumentarea proiectului, autorii menţionează că, la 26 mai 2019, Parlamentul European a votat pentru renunţarea la schimbarea sezonieră a orei începând cu anul 2021. Chiar dacă, din cauza unor divergenţe, decizia Parlamentului European nu a intrat încă în vigoare, intenţia statelor membre UE este clară.

Autorii mai spun că ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie. Există studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, în timp ce cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative ale schimbării orei asupra sănătăţii. La nivel mondial, mai mult de jumătate din state nu folosesc un orar special de vară şi nu modifică ora.

Autorii fac trimitere la un studiu efectuat în cadrul Universităţii Michigan, în 2009, care arată că din cauza schimbării orei angajaţii dorm mai puţin cu circa 40 de minute, iar acest lucru duce la o scădere a performanţei şi chiar la accidente de muncă. Printre alte efecte adverse identificate de către cercetători suedezi, danezi şi olandezi se numără creşterea riscului de infarct miocardic în prima zi după modificarea orei, creşterea stărilor depresive, precum şi creşterea ratei de suicid.

Acesta este primul proiect de lege înregistrat de către Fracţiunea Partidului Politic Şor în actuala legislatură, dar nu este unul nou. Acesta a fost înregistrat de către deputaţii Fracţiunii Partidul Şor şi ai Platformei Parlamentare „Pentru Moldova” şi în aprilie 2021.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite