G4Media: Vizită stranie în România a lui Andrei Năstase. Liderul Platformei DA a evitat carantina de 14 zile la intrarea în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină pandemie, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, se află în aceste zile în România unde a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali români, printre care ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Întrebat de G4Media.ro dacă a stat în carantină 14 zile, aşa cum prevede legislaţia română sau dacă a evitat carantinarea la intrarea în România, graţie încadrării în una dintre excepţiile prevăzute de lege, Andrei Năstase a spus doar că „respect legislatia, mai ales de Ziua Drapelului”.

Întrebat în mod repetat de reporterul G4Media.ro la care dintre excepţiile prevăzute de legislaţie se încadrează, Andrei Năstase a spus că nu poate vorbi.

G4Media.ro scrie că, potrivit Hotărârii de Guvern 476 din 16 iunie, persoanele care vin în România din majoritatea ţărilor (cu 22 de excepţii, prevăzute de Institutul Naţional de Sănătate Publică) trebuie să stea timp de 14 zile în carantină/izolăre la locuinţa/locaţia declarată de persoana în cauză.

Or, persoanele care vin din Republica Moldova trebuie să respecte această regulă a carantinării/izolării timp de 14 zile dacă intră în România.

Există însă câteva excepţii prevăzute de HG 476: şoferii de autovehicule de marfă sau autocare, piloţii, mecanicii de locomotivă, marinarii, muncitorii transfrontalieri, muncitori detaşaţi, expaţi angajaţi în România, elevii care dau examene, angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională care se întorc din misiuni executate în afara ţării, diplomaţii şi posesorii de paşaport diplomatic şi de serviciu, europarlamentari şi parlamentari.

De notat că Andrei Năstase nu poate beneficia de paşaport diplomatic sau de serviciu, potrivit legii în vigoare din Republica Moldova, pentru că este consilier în Consiliul Municipal Chişinău şi nu deţine nicio altă funcţie în executiv sau legislativ.

Ministerul Justiţiei din România a răspuns G4Media.ro că „în ceea ce priveşte respectarea măsurii de carantinare/izolare timp de 14 zile, a celor doi invitaţi, precizăm că aceştia au asigurat că au respectat întocmai atât legislaţia României, cât şi pe cea a Republicii Moldova. Ministerul Justiţiei nu are nicio obligaţie şi nici autoritatea de a verifica respectarea regulilor privind măsurile sanitare de protecţie incidente, aplicabile şi care trebuie luate în afara sediului Ministerului Justiţiei”.

La intrarea în R. Moldova, cel mai probabil, Andrei Năstase va fi scutit de obligativitatea de a sta în carantină, deoarece Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a hotărât că se va aplica o excepţie în cazul persoanelor care efectuează deplasări de serviciu, prevedere de care a profitat recent şi Igor Dodon, când s-a întors de la Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite