Găgăuzia va avea un reprezentant în Parlamentul de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Găgăuzia beneficiază de un statul special de autonomie din 1995
Găgăuzia beneficiază de un statul special de autonomie din 1995

Un reprezentant al Adunării Populare din Găgăuzia va asista la şedinţele legislativului de la Chişinău. Acesta urmează să fie numit de către preşedintele Parlamentului. Propunerea se conţine într-un proiect de lege elaborat de grupul de lucru pentru examinarea problemelor ce ţin de executarea prevederilor constituţionale privind statutul autonomiei găgăuze.

Potrivit IPN, grupul s-a întrunit astăzi în ultima şedinţă înainte de vacanţa deputaţilor. 

Copreşedintele grupului, deputatul democrat Dumitru Diacov, a comunicat jurnaliştilor că au fost elaborate trei proiecte de legi. Doar unul a fost semnat şi urmează să fie înregistrat în Parlament. Acesta vine cu modificări pentru 20 de acte legislative, care să fie aduse în concordanţă cu Legea privind statutul special al UTA Găgăuzia. Dumitru Diacov speră că acest proiect va fi votat în prima lectură până la sfârşitul acestei sesiuni.

Celelalte două proiecte urmează a mai fi discutate la Comrat. Unul se referă la Codul Electoral, iar al doilea - la statutul Găgăuziei.

Copreşedintele grupului din partea Găgăuziei, Dmitri Constantinov, a spus că din martie, de când au început şedinţele grupului, şi până acum nu s-a întreprins ceva concret pentru remedierea situaţiei, însă este un lucru pozitiv că în general au loc aceste întâlniri. Găgăuzia nu doreşte decât ca legislaţia privind statutul special al regiunii să activeze normal, a declarat Constantinov. 

Comratul insistă pe stabilirea unei cote de cinci deputaţi din Găgăuzia în Parlament, dar nu precizează cum exact aceştia să fie aleşi.

Următoarea şedinţă a grupului urmează să aibă loc în toamnă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite