Gheorghe Cavcaliuc neagă că şi-ar fi înscenat reţinerea la Moscova şi că ar avea interdicţie de intrare în Rusia: „O minciună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Cavcaliuc, lider PACE
Gheorghe Cavcaliuc, lider PACE

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, revenit la Chişinău după ce a fost reţinut timp de la 16 pe Aeroportul din Moscova, a declarat luni, 5 iulie, a negat că şi-ar fi înscenat reţinerea. Cavcaliuc susţine că intenţiona să se întâlnească cu diaspora moldovenească din Federaţia Rusă. În acest sens, Cavcaliuc a prezentat probe că întâlnirea cu cetăţenii moldovenii a avut loc, însă deja în lipsa lui.

Gheorghe Cavcaliuc a afirmat că MAE de la Chişinău dezinformat opinia publică atunci când a anunţat că Gheorghe Cavcaliuc ar avea interdicţie de intrare în Rusia şi s-a pornit la drum conştient de faptul că nu are drept de intrare.

„O minciună pentru a ne denigra, făcută la indicaţia unor politicieni”, a spus Cavcaliuc, care a precizat că interdicţia de intrare în Rusia i-a fost pusă începând cu 4 iulie, ziua în care a fost reţinut.

Cavcaliuc s-a plâns că MAE şi Ambasada R. Moldova de la Moscova nu au intervenit în niciun fel pentru a-l ajuta. Cavcaliuc a cerut demisia conducerii MAE, în cazul în care nu vom dezminţi informaţiile prezentate în comunicatele de presă, conform cărora, Cavcaliuc a organizat „o provocare premeditată” şi ştia că ar avea inderdicţie de intrare în Rusia.

Precizăm că Gheorghe Cavcaliuc a ajuns la Chişinău luni dimineaţă, în jurul orei 2.00.

Ministerul de Externe al R. Moldova l-a acuzat pe Cavcaliuc de „o provocare premeditată”. Potrivit MAE, Cavcaliuc ar fi avut interdicţie de intrare în Rusia, despre care ar fi ştiut, însă deliberat ar fi încălcat restricţiile pentru a provoca reţinerea sa. De partea cealaltă, reprezentanţii PACE neagă acuzaţiile şi acuză MAE că dezinformează opinia publică şi că ar face jocurile unor concurenţi electorali.

Renato Usatîi, liderul Blocului electoral „Renato Usatîi”, l-a acuzat pe Cavcaliuc că şi-ar fi înscenat reţinerea. Acuzaţiile au fost respinse de PACE.

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, ar fi fost reţinut, duminică dimineaţa, pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova. Despre aceasta au anunţat reprezentanţii PACE într-un briefing de presă.

Potrivit celor din PACE, Gheorghe Cavcaliuc a zburat în Federaţia Rusă pentru a se întâlni, la Sankt Petersburg, cu moldovenii stabiliţi acolo, în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

„Gheorghe Cavcaliuc a fost dus de oameni în uniformă într-o direcţie necunoscută, pentru a i se adresa nişte întrebări, aşa ni s-a spus nouă”, a declarat Margareta Răducan, reprezentant PACE.

Răducan a adăugat că nu are informaţii suplimentare „despre viaţa şi securitatea” lui Cavcaliuc.

Totodată, ea a menţionat că alături de Gheorghe Cavcaliuc au fost reţinuţi alţi doi membri PACE, însă aceştia deocamdată se află în incinta Aeroportului din Moscova.

   

Potrivit serviciului de presă al PACE, ceilalţi doi colegi de partid ai lui Gheorghe Cavcaliuc ar fi fost ameninţaţi „că vor fi trimişi în Moldova cu prima cursă, dar fără Cavcaliuc.”

„Echipa Partidului PACE a anunţat proteste în masă la sediile partidelor conduse de Igor Dodon, Renato Usatîi, la Ambasada Rusiei în Moldova, CEC, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Partidul PACE crede că în spatele celor întâmplate sunt oponenţii politici ai PACE, care sunt panicaţi de popularitatea în creştere a lui Gheorghe Cavcaliuc şi PACE”, se mai spune în comunicat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite