Ghimpu: Dacă ajung preşedinte, voi sesiza procurorul general al SUA privind frauda bancară din Republica Moldova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, liberalul Mihai Ghimpu afirmă că furtul miliardului din sistemul bancar trebuie investigat de instituţiile de resort din SUA care au atribuţii de a efectua investigaţii la nivel internaţional. Politicianul a promis că, dacă va fi ales în calitate de şef al statului, va transmite un demers către autorităţile din SUA pentru a autoriza investigarea furtului.

Liderul PL a menţionat că a consultat experţii şi a aflat că FBI-ul poate efectua investigaţii la nivel internaţional şi, spre deosebire de Kroll, poate sechestra banii găsiţi.

Ghimpu susţine că, în calitate de deputat, nu poate adresa un astfel de demers către SUA, însă în cea de preşedinte ar avea astfel de atribuţii. Totuşi, în calitate de deputat, Mihai Ghimpu promite că va înregistra două iniţiative legislative cu scopul recuperării banilor furaţi din sistemul bancar.

„Există legea practicilor de corupţie din străinătate, o lege a SUA, şi în baza acestei legi dacă există un demers oficial sunt obligate să reacţioneze (cu referire la investigarea fraudei). Eu azi sunt doar deputat, nu sunt într-o funcţie oficială ca să fac acest demers”.

În opinia liberalului, dacă Republica Moldova ar fi fost membră a NATO şi UE, acest furt nu ar fi fost posibil, deoarece statutul de membru ar fi însemnat securizarea sistemului bancar naţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite