Politică

articolul anterior articolul urmator

Ghimpu cheamă PAS şi PPDA să formeze de urgenţă o alianţă cu PDM pentru a nu admite ca Rusia să preia controlul total asupra Republicii Moldova

3
19 Feb 2020 12:23:24
Autor: Iurii Botnarenco

Fostul lider al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, îndeamndă PAS şi PPDA să formeze de urgenţă o alianţă cu PDM pentru a nu admite ca Rusia, prin forţarea formării unei alianţe între PSRM şi PDM, să preia controlul total asupra Republicii Moldova.

„Întâlnirea democraţilor cu socialiştii prin “ordonanţa” lui Dodon, pare-mi-se, este un început de fragmentare a fracţiunii PD. Se simte un miros de dodonizare a PD-ului şi orice zi pierdută de partidele PAS, PPDA, în formarea unei majorităţi parlamentare cu PDM, este în favoarea Federaţiei Ruse şi-n defavoarea RM. Dodon - omul Kremlinului, având toată puterea în stat, dar cel mai important - organele de drept, va face tot posibilul ca până la alegerile prezidenţiale din toamnă să rupă fracţiunea PDM în două, ca să-i ia şi electoratul de care are multă nevoie. Cu atât mai mult că Dodon metodele folosite de Filat şi Plahotniuc le cunoaşte bine şi s-a văzut că ele dau rezultate”, a scris Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook

Ghimpu consideră că, dacă PAS, PPDA şi PDM nu formează de urgenţă o alianţă, „Dodon îi va strivi, deoarece înţelege foarte bine că cuiva, într-o bună zi, îi va sări capul de pe umeri... şi-n cazul acesta, de ce să aştepte să-i sară al lui, dar nu al celor din PDM!”.

„Timpul lucrează pentru Dodonul Kremlinului şi dacă problema neformării unei majorităţi parlamentare e doar în Maia Sandu şi Andrei Năstase, atunci să nu creadă ei, că apariţia unei majorităţi parlamentare, controlate total de Kremlin va fi iertată şi trecută cu vederea de către alegători, aşa cum a trecut acea blestemată alianţa cu socialiştii şi cedarea Guvernului lui Dodon. Dacă nu sunteţi şi voi cu capul în nori, sau - mai rău- oamenii ruşilor, trebuie să înţelegeţi că Kremlinul n-a mai avut demult un asemenea noroc chior, în care Preşedintele RM în persoană să fie ordonanţa perfectă a Kremlinului! Mai bun chiar decât cel mai bun şi mai docil Guvernator al Rusiei! Iată de ce Putin va face tot posibilul ca Dodon să câştige şi al doilea mandat, iar peste doi ani PSRM-ul să ia majoritatatea voturilor! Atunci problema federalizării şi rusificării noastre va fi ca şi rezolvată”, a afirmat Mihai Ghimpu.

În opinia sa, acum în Moldova „are loc marea luptă între Est şi Vest şi care va fi mâine direcţia, depinde de deputaţii fostului bloc ACUM şi de a PDM-ului”.

„Acceptarea cursului european astăzi de către Dodon e ca şi garantarea integrităţii teritoriale, promisă de ruşi înainte de a-şi aduce “forţele pacificatoare” pe teritoriul nostru. În cazul în care va învinge Rusia, Integrarea europeană pentru unii şi UNIREA noastră vor rămâne doar nişte amintiri frumoase. Asă că, Maia şi Andrei, dacă sunteţi mari patrioţi, cum vă consideraţi, lăsaţi supărările, frustrările, luaţi iniţiativa şi invitaţi democraţii la discuţii”, a adăugat Ghimpu.

Amintim că un grup din şase deputaţi ai Partidului Democrat au anunţat miercuri, 19 februarie, că părăsesc formaţiunea condusă de Pavel Filip. Printre aceştia sunt Andrian Candu, Sergiu Sîrbu şi Vladimir Cebotari, cei care au deţinut funcţiile de vicepreşedinte când partidul era condus de Vlad Plahotniuc, dar şi deputaţii Corneliu Padnevici, Eleonora Graur şi Grigore Repesciuc.

Deputatul Andrian Candu a adus mai multe acuzaţii la adresa noii conduceri a Partidului Democrat, subliniind că formaţiunea are o agendă ascunsă, se îndreaptă într-o direcţie greşită şi că negociază cu Partidul Socialiştilor, în secret, patru funcţii în Guvern.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

zbucium ion
20.02.2020, 02:43:19

PAS si DA sunt cei care i-au adus la guvernare pe socialisti si acum tot ei sa-i dea jos?! Unde-i logica? Ei care si-au demonstrat toata VRAJBA si URA fata de PDM - acum vor sa se pupe cu PDM, deja sa fie prieteni? Cine sa-i creada? - Tradatorii care au tradat odata vor mai trada in continuare. E periculos sa faci alianta cu asemenea partide si lideri capabili la orice. Vor sa se foloseasca de PDM doar ca sa se vada din nou la putere, apoi TRADARILE vor continua. Sunt "smecheri" si lunecosi ca toate partidele de dreapta, care se vand intre ele. - Cariera politica a somerei Maia Sandu s-a terminat, niciodata nu va mai ajunge la putere.

-2 (2 voturi)
zbucium ion
20.02.2020, 02:58:23

"Dacă nu sunteţi şi voi cu capul în nori, sau - mai rău- oamenii ruşilor...". - Cum sa nu fie? Maia Sandu a fost subalterna lui Dodon la ministerul economiei, iar la 7 aprilie 2009 ea era in casa guvernului - consilier al guvernului condus de Greceanii si Dodon. La protestele din 2015 DA si Andrei Nastase au fost "tovarasi de lupta" anti-"oligarhica"cu Dodon, PSRM si Usatiii, PN. 4 ani pana a alegeri PAS si ACUM i-au atacat mereu PDM si niciodata n-au criticat, n-au pomenit de PSRM si Dodon, ei nici acum, fiind in opozitie, nu critica, nu se ating de Dodon si PSRM - de ce, oare, nu vi se pare straniu?! Ei si-au indeplinit misiunea de a-i aduce la guvernare pe socialisti, sunt in pauza si se vor incadra din nou in lupta ca sa-i asigure lui Dodon ca in 2016 un nou mandat.

-2 (2 voturi)
Dănănae Dumitru
20.02.2020, 03:19:36

bine va zbuciumat pe hotomani si coruptii plahotniucosi maia acuma se arata față reală a fiecarui "proeuropean" de tupul lui diacov sau filip, cînd nu vor sa dea votul pentru demisia ciocoiului prorus, ori pentru "calea proeuropeana" a Moldovei

+1 (1 vot)