Ghimpu: Dodon a solicitat expulzarea celor şapte cetăţeni turci, iar Plahotniuc a acceptat. Vrea să-i placă lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, afirmă că expulzarea celor şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizont, s-a produs la cerinţa lui Igor Dodon. Potrivit lui, solicitarea respectivă a şefului statului a fost acceptată de liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc.

Mihai Ghimpu susţine că Vlad Plahotniuc a dorit în aşa mod să facă pe plac Moscovei, pentru a avea deschidere spre Kremlin după alegerile parlamentare din februarie 2019, atunci când, precum declară liberalul, preşedintele PDM ar urma să facă o coaliţie de guvernare cu socialiştii şi ar avea intenţia să federalizeze ţara, împreună cu Igor Dodon.

„Ultimul care ia decizii în republica asta este Plahotniuc”, a notat Ghimpu la emisiunea „Politica Nataliei Morari”, de la TV8.

El a exclus probabilitatea ca decizia să aparţină SIS-ului sau premierului Pavel Filip.

Liberalul a subliniat că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) se subordonează preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, iar şeful Legislativului este prima persoană informată despre toate acţiunile SIS, menţionând că „este de râsul găinilor” că speakerul spune că nu ştia nimic despre acest caz.

În opinia sa, expulzarea celor şapte cetăţeni turci reprezintă „o deicizie politică”, căci ar fi făcut la solicitatea Turciei şi pentru că nu e posibil ca într-o zi să se tragă concluzia că cetăţenii turci reprezintă un pericol la securitatea naţională a ţării.

Ghimpu a explicat că, chiar dacă cetăţenii turci ar fi un pericol precum comunică SIS, aceştia urmau să fie arestaţi în Republica Moldova, dar nu extrădaţi Turciei.

Liderul PL a anunţat că pregăteşte un proiect de lege privind crearea unui grup de anchetă pe subiectul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi: „Să ne lămurim cu această dictatură şi cu expulzarea acestor cetăţeni nevinovaţi”.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scrie că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci sunt, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirmă că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertizează autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite