Politică

articolul anterior articolul urmator

Ghimpu explică de ce încă nu s-a produs unirea: Suntem un popor de trădători. Vina cea mare ne aparţine nouă

5
23 Aug 2019 10:03:05
Autor: Iurii Botnarenco

Preşedintele de onoare al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că vina pentru faptul că România şi Republica Moldova încă nu au înfăptuit unirea o poartă cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului, pentru că nu şi-ar fi dorit unirea. În caz contrar, susţine liberalul, nici Rusia, nici Germania nu s-ar fi putut opune.

„Cred că vina în neunificarea Ţării noastre, prin unirea RM cu România mai mult ne aparţine nouă - românilor, de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru că dacă noi am vrea Unirea, atunci nu ne-ar putea opri nimeni, nici Rusia, nici Germania şi nici Ungaria, care pretinde la Transilvania (ocupată şi ea sute de ani de către imperiul Austro-ungar), în caz de Unire”, a declarat Mihai Ghimpu într-o postare pe Facebook.

Ghimpu s-a întrebat retoric: „Dar cum să vrea toţi românii moldoveni Unirea, dacă Rusiei imperialiste i-a reuşit, ca din trei moldoveni, doi să-i devină slugi, promovându-i politica sa mincinoasă de „eliberare” a Basarabiei”. 

„Şi asta tot din cauza că suntem un popor de trădători, de aceea spuneam că vina cea mare ne aparţine nouă românilor, că dacă am fi avut demnitatea pe care a avut-o Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt, ruşilor în ruptul capului nu le-ar fi reuşit să aibă bodulşti, snegurişti, lucinchişti, sanghelisti, voronişti, filatelişti, lupişti, plahotniucisti, dodonişti, săndulişti şi năstăşişti, ne mai vorbind de acei „patrioţi”, care au trădat Mişcarea de Eliberare Naţională, care de fapt şi ei fac parte din armata de propaganda a Rusiei „eliberatoare de noroade”, a spus Ghimpu.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adrian Foangǎ
23.08.2019, 10:45:49

Pai daca ati preferat sa atarnati pe langa rusi, acum cu ei sa ramaneti. Moldova e tara cea mai saraca din Europa si asa va ramane multa vreme de acum inainte.

+2 (2 voturi)
foarte atent
23.08.2019, 11:36:56

asa, asa, victimizeaza tot poporul !! nu, nene, nu e asa ! asta e propaganda bolshevica!! daca citesti istorie o sa vezi cum a facut Rusia extinderea ei uriasa: folosind parghiile imperialismului: modificarea structurii populatiilor prin deportari ale etnicilor si colonizari cu rusi !! Fa si tu o analiza statistica in ultimii 100 de ani in RM si o sa intelegi cum merge treaba !! apoi, vezi componenta economica, fortele oculte care pompeaza banii la greu pentru destabilizarea tarii si orientarea spre est !! si altele...dar, stau si ma intreb: Ghimpu cu cine joaca? maia cu cine joaca? Dodon e pretenul lor acum !!

+1 (1 vot)
Ratacitul
23.08.2019, 13:11:03

Doamne, ce idiot este acest ghimp. Teritoriul Basarabiei a fost folosit ca moneta de schimb timp de sute de ani. Au fost o multime de migratii naturale si fortate. Au fost zeci de mii de oameni adusi incoace, au fost zeci de mii de oameni fugariti de aici si au fost zeci de mii de oameni deportati de aici. La momentul obtinerii independentei era o populatie de multe etnii ce vorbeau multe limbi si unde limba Romana NU era limba de baza. Timp de 20-30 de ani situatia s-a schimbat destul de mult si s-a schimbat inspre bine. S-ar fi putut face si mai multe, dar au fost si sunt piedici si presiuni din partea Rusiei, in special propaganda televizata. Si vina ca aceasta propaganda a fost posibila apartine politicienilor in general si lui ghimpu in particular. Nu este vinovat acest popor. Dimpotriva, este pur si simplu uimitor ca acest popor si-a pastrat graiul si cultura dupa o presiune enorma de sute de ani. Multi nici nu inteleg prin ce s-a trecut, nu-si mai aduc aminte de limba "moldoveneasca" cu grafie chirilica si un milion de cuvinte "imprumutate" din rusa. Ghimpusor, inchide gura si fugi undeva departe. Ai tradat tot ce se putea trada. Intr-un fel esti chiar mai rau ca Rosca, acela macar a tradat cand presupunea ca viata-i este in pericol. O sa fie unirea, dar nu azi si nici maine. Trebuie sa creasca 2-3 generatii fara aceasta propaganda. Rolul politicienilor este sa o faciliteze, nu sa o forteze.

+1 (1 vot)
Coco
24.08.2019, 14:42:23

Cu alde Dodon si ai lui gagauzi are dreptate, pacat ca s-au strecurat atatea lichele printre unionisti ca printre partidele istorice din Romania. Ghimpu ramane un roman admirabil alaturi de multi altii care n-au parasit neamul si limba cum ar spune parintele A. Mateevici.

+1 (1 vot)
ana_
23.08.2019, 18:49:34

Miorița. „… că la nunta mea / a căzut o stea…” plus țărână în cap. Dacă nu devenim mai „americani” (sau „europeni”) și doar jelim, nu se va schimba nimic. Aceia, dacă nu le place un lucru, nu jelesc, ci fac tot ce pot ca să schimbe lucrurile. Nici ei nu au mereu succes, dar de renunțat nu renunță nici morți. Mi se pare un model de admirat și, mai ales, de pus în practică.

+1 (1 vot)
Modifică Setările