Politică

articolul anterior articolul urmator

Ghimpu, prima reacţie după înfrângerea PL în alegeri: „Fără supărare, dar consider că majoritatea unioniştilor s-au prostit ori au fost prostiţi”

5
25 Feb 2019 16:46:38
Autor: Iurii Botnarenco

Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat supărat că formaţiunea sa nu a trecut pragul electoral în alegerile din 24 februarie, acumulând doar 1,25%. Liberalul pare cu atât mai indignat de faptul că pe lângă PL, nicio altă forţă unionistă nu a acces în Legislativ.

„După toate câte s-au întâmplat, cred că am şi eu dreptul să-i mai pişc câte puţin pe patrioţii neamului. Fără supărare, dar consider că majoritatea unioniştilor s-au prostit ori au fost prostiţi de două ori în ultimele două alegeri (prezidenţiale din 2016 şi actualele parlamentare din 24 februarie 2019). În 2016 n-au votat pentru un candidat unionist, ci pentru Maia Sandu, crezând în povestea că Sandu va câştiga din primul tur; iar pe 24 februarie au votat pentru blocul ACUM, crezând în minciuna lui A.Năstase şi M.Sandu precum că Blocul va lua majoritatea voturilor şi astfel va fi doborât regimul Plahotniuc. Însă a ieşit exact invers. Plahotniuc, care a ştiut de ce are nevoie de sistemul mixt, a luat cele mai multe mandate!”, a scris Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

Mihai Ghimpu a criticat decizia unioniştilor de a vota pentru Blocul ACUM în defavoarea PL.

„Motivul unioniştilor a fost că Ghimpu şi PL nu-i bun, fiindcă a fost în aceeaşi alianţă cu Plahotniuc! Vă întreb însă: dar foştii PLDM-işti, care au guvernat împreună cu Plahotniuc după excludera PL din majoritatea parlamentară, tocmai atunci când s-a furat miliardul şi s-au spălat prin băncile noastre 20 de miliarde de dolari - ei sunt buni??? Ei, care astăzi se regăsesc pe listele ACUM, sunt buni, chiar 
dacă au fost complici prin tăcerea lor la hoţiile secolului, iar după toate astea (culmea obrăzniciei) - mai dau şi vina pe mine şi PL!”, a spus Ghimpu.

„Ori sunteţi unionişti, ori nu vă mai frăsuiţi atâta, pentru că am ştiut cu toţii, că blocul ACUM va veni în Parlament şi fără voturile unioniştilor! Şi dacă intra în Parlament şi un partid unionist, la sigur n-ar fi existat problema unei alianţe de dreapta, în cazul formării unei majorităţi. Dar, odată ce v-aţi lăsat duşi cu zăhărelul marca “ACUM” şi n-aţi votat pentru un partid unionist, astăzi în Parlament nu mai avem un partid, care să apere şi să promoveze cauza Unirii, - avem doar partide antiUNIRE”, a adăugat Ghimpu.

El susţine că „unioniştii au dus la bun sfârşit ideea lui Plahotniuc - Dodon (şi nu doar a lor), ca în Parlament să nu pătrundă niciun partid unionist, iar în fruntea Primăriei mun.Chisinau să nu mai fie un unionist”. 

„Acest lucru era vizibil şi trebuia să fie înţeles atunci, când Plahotniuc a început a lovi cu bărdiţa în mine şi PL, arestându-i ilegal pe Iu.Chirinciuc şi D. Chirtoacă; dar unioniştii, în loc să-mi ofere încredere mie şi să susţină politica PL, s-au lăsat duşi de un val, creat cu bună ştiinţă, şi prin acest gest au preluat, din păcate, barda antiunionistă”, a mai declarat Ghimpu.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

mossss ion roata
25.02.2019, 17:57:17

Ideea e ca, la cat de complexa e situatia politica din Basarabia, Mihai Ghimpu, ajuns la nici 2%, pare a fi singurul unionist adevarat, spre deosebire de Sandu si Năstase, oameni dispusi la compromis, neunionisti, vorbind la randul lor despre asa-zisa "statalitate a Republicii Moldova", statalitate aparata si de cei mai retrograzi stalinisti. Din pacate, nu sunt de acord cu opinia potrivit careia Rusia ar fi pierdut din influenta la Chisinau, in urma alegerilor, intrucat cizma ruseasca odata infipta nu se mai da jos usor de pe grumazul bietului basarabean. Iar pe ce pune mana "geniul" chel carpatin, piratul, interesat si de politica Basarabiei, se usuca. Nenorocitul a mers pe mana Maiei Sandu si a lui Andrei Nastase, crezand ca cei doi sunt unionisti, iar apoi a inceput sa-i atace cand a vazut ca s-a inselat.

0 (2 voturi)
zbucium ion
25.02.2019, 21:49:55

Recent candidatul unionist Ion Leascenco a spus un adevar crud despre unionisti: " Nimănui nu-i convine apariția noastră în peisajul politic moldovenesc. Guvernării de la Chișinău mereu i-a fost frică de Unire, pentru că astfel își vor pierde funcțiile". Si nu numai guvernarii, dar marii majoritati a populatiei - satule in 28 de ani de HARTUIALA UNIONISTA intermuinabila, din ce in ce mai agresiva, lipsita de bun simt si vadit NELOIALA, NEPRIETENOASA fata de statul R.Moldova , independenta sa nationala si tot ce a fost si este MOLDAV, MOLDOVENESC in RM, in lume si in istorie. UNIREA e asemnea unei casatorii. Ati dori sa va legati destinul cu un mire si cu neamurile sale, care din start nu te stimeaza, iti propune sa te lepezi de numele tau, de averea si tara ta, de neamul tau MOLDAV pe care el uraste fara a se ascunde. Romania 3este cea mai ANTI-MOLDOVENEASCA si MOLDOFOBA tara din lume si din istorie - cum poti sa-i convingi pe moldoveni sa vrea sa se uneasca cu o asa tara?! - Niciodata! Pofta-n cui! Moldovenii sunt si ei oameni, au sie simtul demnitatrii si nu vor renunta, nu-si vor sacrifica DREPTURILE si LIBERTATEA cucerita pentr-o o noua "unire" de dragul AMBITIILOR egoiste de MARIRE a unui nou "frate mai mare" in locul celui rus. Cu atat mai mult ca nu se discuta despre o unire DEMOCRATICA, ECHITABILA, cu drepturi si obligatii din partea ambelor Parti, dar iarasi de o "unire" neconditionata, orbeasca,mortala pentru unicul stat al moldovenilor din lume. Moldovenii s-au mai "unit" odata si n-au uitat cu ce s-au ales. Niciun partid nu-i va putea manipula si prosti intr-atat de tare pe moldoveni ca iei benevol, fara a lupta asa cum lupta azi ucrainenii, sa-si cedeze "mioritic" dreptul la LIBERTATE, dreptul de a vea propriul loc de cinste la masa popoarelor lumii. PL ar trebui sa-sui caute o ocupatie mai destoinica, bunaoara sa se tina de doctrina LIBERALISMULUI, dar sa nu umble cu planuri de "vindere", tradare a R.Moldova.

-1 (1 vot)
zbucium ion
25.02.2019, 22:13:44

La alegerile prezidentiale unicul candidat "unionist" - Mihai Ghimpu a avut mai putin de 2% si acum PL-ul lui Chirtoaca are acelasi rezultat sub 2%. - E timpul sa deschideti larg ochii si sa va dati seama ca "unionismul" in forma sa FALSA si "FRIPTURISTA" la care a ajuns - nu mai trebuie nimanui in stanga Prutului, iar cu timpul - nici in dreapta Prutului. Precum comunistii lui Voronin au speculat la alegeri pe NOSTALGIA electoratului fata de "raiul" din epoca lui Brejnev, tot asa si Basescu si toate partidele "unioniste", inclusiv PL-ul a speculat pe NOSTALGIILE electoratului roman fata de "epoca de aur" din interbelic dupa unirile din 1918 si formarea Romaniei Mari. A fost un JOC POLITIC "De-a unirea", in care unii au castigat cate un nou mandat, dar acest joc populist nu mai poate fi continuat la infinit, electoratul s-a dumirit ca e o amageala, ca in conditiile Europei Unite si fara frontiere a secolului XXI nicio "unire" ca cele din trecut nu mai poate avea loc.

-2 (2 voturi)
Coco
26.02.2019, 13:56:59

Ce sa faca romanii moldoveni cand au vazut canibalismul partidelor unioniste chiar daca dvs. sunteti un om corect? S-au indreptat intr-acolo unde macar optiunea europeana nu le parea interzisa. Plus ca sirul de dezinformari a facut ca cei cativa fripturisti dintre unionisti sa se extinda asupra acestor partide mai ceva ca ispravile jandarmului roman in comparatie cu binele facut de militienii kgb-isti. Stiti mai bine decat OSCE-ul cat is de corecte alegerile in RM. A iesit mai bine decat ne asteptam.

+1 (1 vot)
Ratacitul
26.02.2019, 17:53:41

Se voteaza faptele nu vorbele. Cu faptele sale Ghimpu a ajuns la 0% incredere si electoratul l-a trimis la gunoi.

Modifică Setările