Gribincea critică decizia Maiei Sandu de a anula decretul prin care Clima a fost numit preşedinte la Curtea de Apel: „Nu poate fi făcută dreptate prin nedreptate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, consideră că Vladislav Clima nu poate fi demis din funcţia de preşedinte a Curţii de Apel Chişinău în urma decretului semnat de preşedintele Maia Sandu, prin care a anulat decretul ex-preşedintelui Igor Dodon. În acest sens, Gribincea pune la îndoială profesionalismul celor care au consiliat-o pe şefa statului.

„Acum două saptamani, PAS spunea că nu poate fi revocat un act care şi-a consumat efectul (în contextul revocării  Domnicăi Manole). Astăzi, preşedinta Sandu face acelaşi lucru. Revocă un decret care şi-a consumat efectul. Eu am criticat dur numirea dlui Clima în funcţia de preşedinte a Curţii de Apel Chişinău. Deoarece nu era nici etic şi nici onest. Dar numirea, odată ce a avut loc, nu mai poate fi revocată. Altfel, nu rămâne nimic din independenţa judecătorilor, iar fără independenţa acestora nu este stat de drept, pentru care militează PAS! NU poate fi făcută dreptate prin nedreptate!”, a scris Vladislav Gribincea pe Facebook.

Gribincea a îndemnat-o pe şefa statului să pună la îndoială „profesionalismul sau buna credinţă” a persoanei care a consiliat-o. 

„Dacă s-a făcut cu intenţie, o sabotare mai bună nici nu poate exista!”, a mai spus Gribincea.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat vineri, 28 mai, că a anulat decretul ex-preşedintelui Igor Dodon, prin care Vladislav Clima a fost numit în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.

„Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale şi a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcţie”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Maia Sandu a accentuat că „CSM trebuie să reexamineze decizia luată şi să se asigure că următoarele decizii de numire în funcţie vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate.” 

„Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate şi să pedepsească hoţii. Curăţarea sistemului este primul pas spre o justiţie independentă şi dreaptă”, a adăugat preşedintele.

Amintim că, pe 28 iulie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii l-a desemnat pe Vladislav Clima în calitate de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, iar în septembrie 2020, Igor Dodon a semnat decretul de numire a acestuia în funcţie. 

Decizia CSM a fost criticată de opoziţie, dar şi de societatea civilă, care menţionau că judecătorul Clima este unul dintre cei care au menţinut decizia de anulare a alegerilor în Chişinău din 2018, câştigate atunci de Andrei Năstase.

Vladislav Clima şi-a început activitatea de magistrat în 2006, la Judecătoria Ciocana, municipiul Chişinău, devenind vicepreşedinte al acestei instanţe în 2009. În ianuarie 2011, a fost numit în funcţia de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. Prin decret prezidenţial, în februarie 2014, Vladislav Clima a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Ciocana. În februarie 2017, a fost numit în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău.

La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, CSM nu a fost de acord cu promovarea în funcţie a judecătorului Vladislav Clima, luând decizia să amâne remiterea materialelor pentru examinare în Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor şi Colegiul pentru selecţie şi cariera judecătorilor în cazul lui Clima.

Preşedintele interimar al CSM de atunci, Dorel Musteaţă, declara că în privinţa magistratului Clima există mai multe obiecţii. Potrivit lui, în spaţiul public a fost prezentată o hotărâre, pe care a pronunţat-o Vladislav Clima, cu privire la încasarea a 700 de mii de dolari de la o firmă din offshore în folosul unei firme din Moldova. Un alt caz în care ar fi vizat judecătorul se referă la o hotărâre a Curţii de Apel Chişinău, prin care unei firme i-a fost atribuit un teren de 1,1 ha dintr-un parc public. Decizia instanţei de apel a fost casată de Curtea Supremă de Justiţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite