Guvernul de la Chişinău avertizează cetăţenii să fie pregătiţi pentru scumpiri la produsele agroalimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul R. Moldova
Guvernul R. Moldova

Prognoze sumbre din partea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Ministrul Viorel Gherciu spune că scumpirile la produsele agroalimentare ar putea continua. Potrivit oficialului, o mare parte din preţul produselor alimentare o constituie valoarea resurselor energetice şi cea a fertilizanţilor, preţul ambelor componente fiind în creştere, notează IPN.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare spune că, deşi Republica Moldova este o ţară agrară, preţul produselor agroalimentare este influenţat de evoluţiile războiului din Ucraina.

„98% din fertilizanţi sunt importaţi. De asemenea, resursele energetice sunt de import şi chiar o parte din materialul semincer. Toate acestea se reflectă asupra preţurilor la produsele agroalimentare. Chiar şi pentru produsele de anul trecut, fiind depozitate, s-au majorat cheltuielile de păstrare, s-au majorat cheltuielile de transport, inclusiv, pe teritoriul ţării, s-au majorat salariile pentru angajaţi. În urma acestor scumpiri în lanţ, s-au majorat şi preţurile la produsele alimentare”, a spus Viorel Gherciu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Oficialul dă asigurări că securitatea alimentară a ţării nu este în pericol, totuşi, majorarea preţurilor la produsele alimentare va continua. Republica Moldova importa până acum din Federaţia Rusă 85% din fertilizanţi, acum fertilizanţii sunt aduşi din Uzbekistan şi Tadjikistan, spune ministrul.

„Războiul din Ucraina a perturbat căile de livrare a mărfurilor, a perturbat căile de furnizare a input-urilor şi este dificil să vii cu o prognoză obiectivă, dar trebuie să fim pregătiţi pentru scumpiri. Avem prognoza inflaţiei, şi este clar că vom asista şi la scumpirea produselor. Cert este că vom putea să asigurăm securitatea alimentară a ţării, terenurile sunt însămânţate. Da, roada ar putea să nu fie cea dorită, din cauza condiţiilor climaterice, dar în mare măsură, securitatea alimentară va fi asigurată”, a mai spus Viorel Gherciu.

De cealaltă parte, preşedintele Asociaţiei „Forţa Fermierilor” pune preţurile mari la produsele alimentare şi pe seama inacţiunilor statului, care nu sancţionează înţelegerile de cartel.

„Dând vina doar pe inflaţia importată, imediat se deschide portiţa pentru băieţi şmecheri care au monopolizat economia. Sub paravanul inflaţiei importate, şmecherii se adună, petroliştii, unii procesatori şi adaugă încă 10%-15%. De acord, 60% din inflaţie are la bază factori obiectivi, dependenţa energetică, războiul din Ucraina, dar restul e adausul monopoliştilor, pe fondul inacţiunilor din partea statului. Ultimul exemplu elocvent este preţul la ulei. De trei săptămâni nimeni nu intervine şi acest acord de cartel, această majorare nejustificată nu a fost sancţionată ”, a spus preşedintele Asociaţiei „Forţa Fermierilor”, Alexandru Slusari.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în aprilie 2022 preţurile produselor alimentare au crescut cu 30,17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite