Guvernul critică decizia autorităţilor din Orhei de a permite elevilor să-şi continue orele cu prezenţa fizică: Hotărârea este ilegală şi nulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Deciziile anunţate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii. Sunt precizările Guvernului în raport cu deciziile anunţate de CTESP Orhei referitor la funcţionarea şcolilor şi evenimentele publice, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Guvernul precizează că la data de 21 ianuarie curent, CTESP Orhei s-a întrunit în şedinţă, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de ţară, ceea ce este un abuz. Guvernul susţine că doar CNESP este autoritatea care stabileşte regulile în situaţia de criză creată de pandemia COVID-19. Din componenţa acesteia fac parte conducători ai mai multor instituţii ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi şi specialişti în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experienţa altor ţări, dar şi la recomandările organizaţiilor internaţionale.

Potrivit Guvernului, CTESP sunt comisiile la nivelul autorităţilor locale, iar hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP. Totodată, Guvernul a dispus ca instituţiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acţiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

Şi ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, a remarcat că la începutul săptămânii Orheiul era în cod portocaliu care deja prevede anumite restricţii. Pe parcursul săptămânii trecute în Orhei s-au înregistrat 128 cazuri şi în doar câteva zile a acestei săptămâni numărul de cazuri s-a dublat. În fiecare zi Orheiul raportează cazuri de îmbolnăvire a cadrelor medicale. Presiunea pe sistemul medical este enormă şi paturile pediatrice în ţară sunt la limită. „Administraţia raionului însă nu are nicio grijă”, potrivit ministrei sănătăţii.

„Ştim cu toţii că medicii au obosit. Noi toţi am obosit de restricţii, doar că oboseala noastră e foarte diferită de cea a medicilor. În aceste condiţii cel mai grav ce pot face funcţionarii responsabili e să încalce prevederile CNESP şi să permită activitatea fără restricţii a tuturor instituţiilor”, a scris ea pe Facebook. Ala Nemerenco a spus că va aplica legea şi o să solicite instituţiilor statului să verifice legalitatea deciziilor adoptate de către membrii CNESP Orhei.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului raional Orhei, CTESP Orhei a decis ca elevii din raion să-şi continue orele cu prezenţa fizică, chiar dacă la nivel central s-a dispus ca şcolile să fie închise, iar lecţiile să fie predate în regim online. Totuşi, în instituţiile de învăţământ în care se constată cel puţin un caz de infectare cu COVID-19, clasele respective vor fi închise în carantină pentru 14 zile, cu trecere la învăţare online. De asemenea, la Orhei, este permisă desfăşurarea întrunirilor ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţa fizică, respectând toate normele anti-COVID în vigoare. Comisia a permis şi organizarea de evenimente private precum nunţi, botezuri, mese de pomenire sau mese festive, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, dar şi întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti-pandemice.

Potrivit Preşedintelui Raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, în cazul agravării situaţiei epidemiologice, CTESP Orhei va fi convocată în regim de urgenţă pentru a veni cu noi propuneri de măsuri menite să oprească răspândirea virusului, iar în cazul în care riscurile de infectare se vor diminua, Comisia va revedea restricţiile impuse cu propunerea de a renunţa treptat la acestea.

Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis săptămâna trecută că începând de luni, 24 ianuarie, şi până pe 4 februarie, instituţiile de învăţământ general vor activa în regim online. În regim online vor fi organizate întrunirile ştiinţifice, conferinţele, seminarele, reuniunile sau alte evenimente profesionale. Se interzic organizarea evenimentelor private – nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive. Totodată, se sistează activitatea zonelor de agrement şi a parcurilor de distracţie, dar şi activităţile din incinta cluburilor de noapte şi a ringurilor de dans. CNESP precizează că accesul clienţilor, care au atins majoratul, în orice spaţii comerciale, de deservire şi agrement va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19. Măsurile au fost luate pentru a opri răspândirea COVID-19, în special în contextul creşterii numărului de cazuri generate de noua tulpină Omicron.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite