Guvernul Maiei Sandu, criticat de PUN pentru intenţia de a majora impozitele în unele sectoare ale economiei şi de a elimina tichetele de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
traian basescu si anatol salaru

Partidul Unităţii Naţionale a anunţat că „a luat act de intenţia Guvernului condus de Maia Sandu de a mări impozitele şi TVA-ul în unele sectoare ale economiei Republicii Moldova precum şi de a elimina tichetele de masă”.

„Partidul Unităţii Naţionale atrage atenţia Ministerului Finanţelor că promovarea unor astfel de măsuri fără un minimum de analiză, fără discuţii cu antrepenorii şi investitorii străini din aceste ramuri sau fără a face măcar un set de microsimulări, va perturba serios economia Republicii Moldova şi aşa supusă unui stres generat de lipsa investiţiilor directe”, se arată într-un comunicat de presă emis de PUN.

Reprezentanţii PUN consideră că „anularea tichetelor de masă, de care în acest moment beneficiază circa 45 de mii de persoane şi care reprezintă un surplus net la veniturile angajaţilor de aproximativ 900 de lei per lună, ori impozitarea lor, nu va aduce mai mulţi bani la bugetul de stat deoarece firmele ce oferă tichete de masă ar trebui să-şi mărească cheltuielile cu încă 500 de lei dacă ar alege să înlocuiască tichetele de masă cu bani alocaţi direct la salarii măsură ce ar mări cheltuielile firmelor cu salarizarea cu toate că veniturile firmelor ar rămâne aceleaşi”.


„Efectul anulării tichetelor de masă sau impozitarea lor nu va fi mărirea veniturilor în bugetul de stat, deoarece firmele vor prefera să renunţe pur şi simplu la acordarea tichetelor de cât să-şi mărească cheltuielile generate de impozite, ci pierderea directă de către peste 45 de mii de angajaţi, a unor venituri nete de aproximativ 900 de lei per lună. Impactul social, din păcate, se va extinde nu doar asupra celor 45 de mii de salariaţi ci la aproximativ 140 de mii de cetăţeni, care vor avea de suferit de pe urma anulării sau impozitării tichetelor de masă”, se spune în document.


PUN susţine că „creşterea impozitelor, eliminarea unor facilităţi fiscale sau anularea unor măsuri ce cresc direct veniturile angajaţilor anunţate în conferinţe de presă, nu sunt o dovadă de profesionalism ci lipsă de viziune şi idei”.


„Partidul Unităţii Naţionale atrage atenţia că ceea ce guvernul numeşte deblocarea asistenţei financiare de către FMI, luând în considerare măsurile fiscale anunţate, reprezintă în fapt o cedarea în faţa acestei instituţii financiare iar efectele vor fi suportate de cetăţenii cu venituri reduse şi economia moldovenească. Partidul Unităţii Naţionale solicită Guvernului Republicii Moldova ca în cadul negocierilor cu FMI să ţină cont de interesele angajaţilor altfel încât masurile convenite să nu afecteze persoanele cu venituri reduse”, se menţionează în comunicat.

Ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a anunţat o serie de măsuri pe care le va întreprinde în timpul apropiat instituţia pe care o conduce. Printre acestea se enumeră anularea tichetelor de masă şi anularea cotei de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa, care va achita din nou 20% TVA şi nu 10%, precum stabilise Guvernul Filip, în 2018.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite