Guvernul Republicii Moldova va compensa 80% din creşterea tarifului la energia termică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro gaz bani flacara aragaz contor gaze germania foto shutterstock

În facturile pentru luna ianuarie, Guvernul va compensa 80% din creşterea tarifului la energia termică. Despre aceasta a anunţat premierul Natalia Gavriliţa, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

Dacă în noiembrie şi în decembrie au fost compensate 67% din creşterea de tarif, începând cu factura pentru luna ianuarie vor fi compensate 80%. În plus, a crescut şi volumul acoperit de compensaţii. Dacă în noiembrie şi decembrie a fost compensată o gigacalorie, în factura pentru ianuarie va fi compensată până la 1,5 gigacalorii. Aceste măsuri fac ca suma maximă a compensaţiei oferite de Guvern în factura la agentul termic să crească de la 450 de lei la 815 lei pe lună.

Potrivit Nataliei Gavriliţa, de compensaţii vor beneficia 210 mii de gospodării din Chişinău şi Bălţi. Doar 5% din aceste gospodării pot controla volumul de căldură consumat, restul nu pot face economii.

Totodată, Guvernul a decis să simplifice accesul la ajutorul pe perioada rece a anului pentru familiile nevoiaşe. Prim-ministrul spune că unul din factorii care fac să întârzie accesul la ajutor îl reprezintă sistemul de evaluare a averii beneficiarului. Din cauza acestei condiţii, sunt peste 20 de mii de familii cu venituri mici care nu se califică prin acest sistem şi nu pot accesa ajutor. S-a decis să fie scos acest criteriu pe perioadă de criză.

La consumatorii de gaze naturale, compensaţiile rămân cele decise în noiembrie. Guvernul achită jumătate din creşterea de tarif pentru consumul până la 50 de metri cubi şi o treime pentru încă 100 de metri cubi. Tariful nou se achită integral doar pentru consumul mai mare de 150 de metrii cubi pe lună. Actualmente, susţine Natalia Gavriliţa, nu sunt motive de creştere a tarifului, dar asta depinde de preţul de piaţă, „cert e că, indiferent de evoluţie, Guvernul va oferi soluţii ţintite”.

Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Marcel Spatari, a spus că în ianuarie MMPS a făcut transferuri de peste 237 de milioane de lei pentru 599 de mii de familii consumatoare de gaze naturale şi 197 de mii de familii consumatoare de energie termică. În decembrie, transferurile au fost de peste 196 de milioane de lei, pentru mai bine de 590 de mii de familii consumatoare de gaze naturale şi 197 de mii de familii consumatoare de energie termică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite