Igor Boţan: Din acest exerciţiu trebuie să ieşim cu primarul capitalei ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Procesul electoral care a fost iniţiat în primăvară privind alegerea noului primar de Chişinău trebuie încheiat. Astfel, conform legislaţiei în vigoare, chişinăuienii trebuie să se aleagă cu un primar din acest exerciţiu electoral, a declarat directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Igor Boţan, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Igor Boţan spune că acest proces electoral trebuie încheiat, respectiv, ar trebui organizate alegeri până când chişinăuienii vor avea un primar. Potrivit lui, în două săptămâni de la o eventuală decizie a Curţii Supreme de Justiţie, dacă se va menţine nevalidarea mandatului, trebuie organizate alegeri repetate. Igor Boţan nu exclude că va fi repetat turul întâi, inclusiv cu participarea Silviei Radu, dar cu excluderea candidaţilor Ion Ceban şi Andrei Năstase. „Din acest exerciţiu trebuie să ieşim cu primarul ales”, a declarat directorul executiv „ADEPT”.

În opinia lui, motivul din care este interzisă agitaţia electorală în ziua scrutinului este pentru a nu admite anumite tulburări ale ordinii publice în ziua alegerilor şi nu pentru ca să nu se admită influenţarea opţiunilor electoratului. „Codul Electoral prevede că agitaţia de pe panouri rămâne, toată informaţia care este pe internet rămâne, deci, însăşi abordarea instaţie de judecată care a invalidat rezultatele este greşită”, a spus Igor Boţan. Directorul executiv „ADEPT” spune că există un şir de ţări europene unde curţile constituţionale au calificat drept neconstituţională limitarea dreptului la exprimare în ziua scrutinului.

Pavel Postică, director de programe al Promo-LEX, consideră că decizia instanţei de judecată privind nevalidarea mandatului de primar cu greu poate fi numită o hotărâre judecătorească în afară de faptul că formal conţine toate atributele pe care trebuie să le aibă o hotărâre: „Însă pe partea de motivare nu convinge”. Pavel Postică susţine că în Codul electoral există trei tipuri de răspundere: juridică, contravenţională şi penală: „Agitaţia electorală în ziua alegerilor este o încălcare care prevede răspundere contravenţională în mărime de maximum 1500 de lei”. Potrivit lui, anularea alegerilor este o pedeapsă electorală de alt ordin şi aceasta poate fi aplicată exclusiv în patru cazuri: implicarea în campanie electorală a cetăţenilor străini, finanţarea campaniei din exterior, depăşirea plafonului pentru cheltuieli şi nedegrevarea din funcţie a unei persoane cu funcţie de răspundere.

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, este de părere că guvernarea testează limitele răbdării societăţii. „Guvernarea, oligarhii ne pregătesc pentru alegerile parlamentare şi vor să vadă până unde pot să meargă. Şi dacă noi le vom permite acum să ne fure votul, să schimbe decizia cetăţenilor, evident că după asta va fi şi mai greu ca să apărăm votul de la parlamentare”, a spus Maia Sandu. De asemenea, lidera PAS spune că reprezentanţii guvernării nu s-au aşteptat la rezultatele care au fost înregistrate la locale, de aceea a fost inventată această soluţie privind nevalidarea.

Primarul ales, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, spune că dacă actele de primar vor întârzia prea mult, probabil va trebui să fie „validate” în stradă. El spune că guvernarea testează nervii cetăţenilor şi atitudinea lor faţă de justiţie. „Oamenii sunt atât de supăraţi. Ei au acceptat să li se fure bănci, societăţi, televiziuni, miliarde, dar au fost şi au votat şi au ajuns acum să li se fure şi votul atât de masiv şi grosolan”, spune Andrei Năstase. În opinia lui, decizia luată de instanţa de judecată privind nevalidarea mandatului său este una ridicolă.

Marţi, 19 iunie, Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Centru, nu a validat rezultatele alegerilor locale noi din Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite