Igor Boţan: Alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova ar putea fi organizate nu mai devreme de mai 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expertul politic Igor Boţan
Expertul politic Igor Boţan

Alegeri parlamentare anticipate ar putea avea loc în Republica Moldova nu mai devreme de mai anul viitor, iar în acest sens ar putea fi aplicate mai multe scenarii. Astfel de opinii a formulat Igor Boţan, expert permanent al proiectului, în cadrul dezbaterii publice „Alegeri parlamentare anticipate: necesităţi , posibilităţi, interese”, organizate astăzi, 23 decembrie, de Agenţia de presă IPN.

 „Alegeri anticipate vom avea în cazul în care, în următoarele trei luni, nu va fi învestit în funcţie un nou premier. Până în luna mai însă vom fi în suspans. Oamenii protestează, este un semnal că în ţară există nemulţumire faţă de Guvernul Chicu. Un alt indicator al alegerilor anticipate este că trei fracţiuni parlamentare – PAS, Platforma DA şi PSRM spun că actualul Parlament este deja depăşit. Aceste alegeri vor avea loc cu concursul Curţii Constituţionale”, a precizat Igor Boţan.

Sursa citată nu a exclus faptul că, prin demisia lui Ion Chicu, PSRM şi Partidul „Şor” ar intenţiona să-i creeze anumite probleme noului şef al statului, pentru că cele două partide care împreună deţin majoritatea ar putea să nu înainteze un nou şef al cabinetului de miniştri. „Atunci Maia Sandu se va adresa Curţii Constituţionale cu ideea că nu are niciun sens să continue acest joc, din moment ce în Parlament nu există o majoritate, pentru învestirea unui nou guvern. De ce să nu mergem pe scurtătură|? Maia Sandu urmează să plaseze mingea CC, ca aceasta, în regim de urgenţă, să soluţioneze problema, iar Curţii Constituţionale îi va lua, probabil, o lună, ca să o rezolve”, a menţionat Igor Boţan.

Potrivit sursei citate, după demisia Guvernului, fracţiunile parlamentare PAS, Platforma „DA” şi PDM ar putea declara că boicotează orice activitate a actualului legislativ. „Apare un cerc vicios, pe care îl poate rupe doar CC”, a opinat Igor Boţan.

Un alt scenariu posibil, în opinia expertului, ar fi ca deputaţii din Partidul „Şor” şi  cei din PSRM să accepte candidatul la funcţia de premier, propus de Maia Sandu, dar „nu cred că deputaţii din cele două partide vor merge la aşa ceva”.

Igor Boţan a prezentat şi aşa-numită „variantă pe scurtătură”, pentru a se ajunge la alegeri anticipate mai repede. „Trei fracţiuni din Parlament pot spune că vor alegeri anticipate şi nu participă la întâlnirile cu şeful statului privind desemnarea unui nou premier. Preşedintele este obligat să numească candidatura, după ce a consultat fracţiunile parlamentare. Rămâne varianta, potrivit căreia PSRM şi Partidul „Şor” formează o majoritate parlamentară, desemnează o candidatură şi o pun pe masă Maiei Sandu. Dar PSRM doreşte alegeri anticipate, după o anumită perioadă, relativ scurtă, pentru că ei vor o funcţie publică pentru Igor Dodon, ca el să revină, dar după ce o compromite pe Maia Sandu şi după ce împarte cadouri alegătorilor”, a afirmat Igor Boţan.

Expertul a spus că Republica Moldova ar putea să se pomenească într-o criză politică de 1,5-3 luni. „Majoritatea parlamentară, care doreşte alegeri anticipate, ar putea să nu adopte niciun act legislativ, în următoarele trei luni. Atunci societatea se întreabă: de ce staţi trei luni şi nu faceţi nimic, dar primiţi salarii, ca să se împlinească un lucru pe care voi vi-l doriţi? Propun ca în situaţia asta CC să fie sesizată şi să revină la hotărârea privind dreptul de autodizolvare a Parlamentului. Dacă Parlamentul influenţează sorţile societăţii, de ce acesta nu este în drept să decidă care este propria lui soartă? Aceasta ar fi soluţia pentru a grăbi alegerile parlamentare anticipate”, a specificat Igor Boţan.

Dezbaterea publică „Alegeri parlamentare anticipate: necesităţi, posibilităţi, interese”, este ediţia a 165-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite