Igor Boţan: Reforma universităţilor necesită mai multă transparenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Boţan FOT IPN
Igor Boţan FOT IPN

Reforma reorganizării prin fuziune (absorbţie) a universităţilor necesită mai multă transparenţă, ea trebuie dezbătută pe larg de guvernare şi opoziţie. De această părere este expertul politic Igor Boţan.

„Mi-au lipsit dezbaterile publice în care se văd argumentele atât ale guvernării, cât şi ale opoziţiei. Atunci aş vedea că opoziţia şi guvernarea pe această albie pot găsi motive de cooperare, pentru că există un interes naţional. Viitori beneficiari, cei care oferă locuri de muncă, trebuie să fie convinşi că vor putea găsi oameni bine educaţi pe piaţa muncii din Republica Moldova, care pot contribui la dezvoltarea afacerilor şi economiei republicii”. Declaraţiile au fost făcute la dezbaterea publică întitulată „Comasarea universităţilor: argumente pro şi contra”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Expertul a subliniat că iniţiativa propusă de Ministerul Educaţiei şi Cercetării privind reorganizarea sistemului universităţilor de stat este „o prelungire a reformei învăţământului” care a început-o Partidul Comuniştilor, în anul 2007.

„Reforma în învăţământ a început-o Partidul Comuniştilor, iar eu am participat la elaborarea Strategiei naţionale de dezvoltare care a fost adoptată la 21 decembrie 2007, când la guvernare era Partidul Comuniştilor şi această strategie mi s-a părut foarte utilă. Cred că ceea ce se întâmplă acum este o prelungire a ceea ce s-a întâmplat atunci. Potrivit acestei strategii, în 2007 a fost finalizată cartografierea instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi în baza acesteia urma să fie elaborată o strategie de optimizare a reţelei de şcoli. Dacă reformezi din cauza situaţiei demografice învăţământul preuniversitar, următoarea etapă este să ajungi la cel universitar. În 2017, când a fost adoptată nouă lege a Guvernului, s-au făcut reforme, a fost efectuat şi un studiu care prevedea inclusiv modalitatea şi necesitatea optimizării învăţământului superior. Noi avem etape şi noi înţelegem că există mai multă convergenţă decât divergenţă dintre colegii de dezbateri de la guvernare şi din opoziţie”, a menţionat expertul.

Igor Boţan a punctat că iniţiativa anunţată nu reprezintă o decizie finală şi toate părţile implicate trebuie să se gândească, în primul rând, la eficienţa acestei reforme. „Nu sunt de acord în niciun caz cu lichidarea Universităţii Agrare de Stat din Moldova. Baza economiei noastre constituie agricultură şi mi se pare că această universitate trebuie consolidată, pentru că ea este foarte importantă pentru economia naţională. Universitatea Tehnică a Moldovei şi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” nici nu se pun la îndoială, la fel ca şi Academia de Studii Economice. Aceste centre, care sunt strâns legate de economia naţională, trebuie să devină centre puternice de coagulare şi să absoarbă alte instituţii. Cred că asta trebuie să fie abordarea, reieşind din considerentul că trebuie să avem oameni educaţi care să poată fi încadraţi în ramurile economiei”, a remarcat expertul permanent al proiectului.

Potrivit lui Igor Boţan, componenta psihologică şi politică a reformei nu poate fi negată, dar eficienţa acum trebuie să primeze.

„Biografia istorică oricum va fi rescrisă şi universităţile care vor fi consolidate, vor avea, probabil, în istoricul lor menţiunile şi contribuţiile pe care le-au adus universităţile absorbite. Aici putem găsi compromisuri. Clasa politică per ansamblu trebuie să fie de acord că această reformă este necesară. Salut dezbaterile dintre guvernare şi opoziţie referitor la cum să găsim formula cea mai fericită pentru ca eficienţa să meargă pas cu pas cu necesităţile”, a spus Igor Boţan.

„Marea problemă este transparenţa, pentru că ne-am trezit cu această hotărâre de Guvern, după care am văzut dezbaterii în mediul academic. Mie mi-au lipsit dezbaterile publice în care se văd argumentele guvernării... Societatea în ansamblu trebuie convinsă că această reformă este necesară. În urma dezbaterilor şi discuţiilor se va găsi formula cea mai bună... Noi avem nevoie de oameni educaţi, oameni care îşi leagă soarta de Republica Moldova şi care putem intui că vor fi solicitaţi de economia Republicii Moldova”, a conchis expertul.

Dezbaterea publică la tema „Comasarea universităţilor: argumente pro şi contra”, organizată de IPN, a fost ediţia a 255-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite