Igor Boţan: UE este gata să acorde asistenţă R. Moldova, dar îşi doreşte reciprocitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Botan foto Constantin Grigorita

Expertul Igor Boţan susţine că Uniunea Europeană este gata să acorde asistenţă şi suport pentru Republica Moldova, pentru că îşi doreşte să-şi protejeze hotarele şi pentru că îşi doreşte parteneri credibili la frontiera sa. Însă, venind cu sprijin, UE îşi doreşte reciprocitate de la autorităţile de la Chişinău. În opinia sa, de aici vin şi condiţionalităţile pe care le înaintează partenerii europeni.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Despre calitatea relaţiei UE-RM prin prisma celor şase condiţii noi şi vechi”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Igor Boţan, expert permanent al proiectului, a menţionat că pe parcursul a zece ani, Uniunea Europeană a pompat în Republica Moldova aproape două miliarde de euro. „Şi toţi îşi aduc aminte despre lansarea în public în luna mai 2011 a marei reforme a justiţiei. Atunci preşedinte al comisiei pentru reformă era şeful legislativului de atunci, Marian Lupu, iar vicepreşedinte Vladimir Plahotniuc. Or, în ianuarie 2018, ministrul justiţiei apare în faţa cetăţenilor şi spune că reforma justiţiei a eşuat. Acest lucru s-a întâmplat după ce UE a pompat în această reforma circa 60 de milioane de euro, a spus el.

Expertul a amintit şi despre faptul că în noiembrie 2017, după semnarea memorandumului pentru asistenţa macrofinanciară în valoare de o sută de milioane de euro, UE a anunţat că sistează suportul pentru reforma justiţiei. „UE, după ce a pompat atâţia bani şi a crezut că are parteneri credibili în Republica Moldova, s-a văzut nevoită să spună că lucrurile nu merg. Miliardul s-a furat, reforma justiţiei a intrat în impas. Ce facem mai departe? UE ca de obicei a avut o strategie, explicată nouă, autorităţilor şi cetăţenilor. Noi trebuia să îndeplinim trei condiţii majore – să avem instituţii funcţionale, să avem climat de afaceri prietenos şi să avem o justiţie independentă. Uniunii Europene îi trebuiesc aceste lucruri sau nouă?”, se întreabă Igor Boţan.

Potrivit lui, Uniunea Europeană spune că „pentru o etapă este gata să ne ajute ca să devenim parteneri credibili”. Însă, după acest ajutor, este necesar ca autorităţile de la Chişinău să transforme Moldova într-o platformă în care oamenii de oriunde să vrea să vină să investească. „UE nu va sta întotdeauna să ofere granturi, să pompeze bani. Oferă un suport la început, după care statul trebuie să se ridice şi să devină atractiv pentru investitori. Ţara nu va deveni atractivă pentru investitori niciodată, atâta timp când nu va exista justiţie independentă. De aici şi vin condiţionalităţile”, susţine expertul.

„Toată lumea înţelege ce trebuie să facă, dar în acelaşi timp se întâmplă lucruri foarte stranii. Elitele politice se corup atât de repede, încât nu reuşesc să asimileze noile condiţii ale UE. Iar cetăţenii sunt prinşi în această situaţie – de fiecare dată revenim la condiţionalităţi – de unde sunt luate, unde sunt fixate, de ce sunt necesare? Şi ne miră şi mai mult când în Parlament, majoritatea parlamentară se întreabă retoric „de ce trebuie ei să ne pună condiţii”? Pentru că ţara noastră a semnat documente. Pentru că o parte din voi, care actualmente faceţi parte din majoritatea parlamentară, în perioada când la guvernare era Partidul Comuniştilor, promovaţi integrarea europeană, aceste proiecte şi aceste eforturi”, a declarat Igor Boţan.

Potrivit lui, trec anii, oamenii cum se cade, cu iniţiativă, deştepţi şi bine pregătiţi părăsesc ţara pentru că nu mai văd aici perspective. Iar cei care rămân veşnic se împotmolesc în acest dialog cu partenerii din Uniunea Europeană, care nu o dată au demonstra că sunt deschişi şi că doresc sincer să acorde suport pentru soluţionarea problemelor din Moldova. Iată de ce condiţionalităţile vechi se împletesc cu cele noi.

Dezbaterile „Despre calitatea relaţiei UE-RM prin prisma celor şase condiţii noi şi vechi”, sunt ediţia a 147-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite