Igor Dodon: În răpirea judecătorului ucrainean au fost implicate serviciile secrete din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că are informaţii care indică la fapul că răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, care s-a produs pe 3 aprilie, în centrul Chişinăului, ar fi fost organizată de serviciile secrete din Ucraina. Mai mult, potrivit lui, în răpire a fost implicat şi un automobil al Ambasadei Ucrainei.

„Cred că în următoarele 2-3 săptămâni, noi vom afla foarte multe lucruri care ne vor uimi, probabil. Din ceea ce cunosc eu, sunt implicate serviciile secrete din Ucraina. Vreau să vă spun că serviciile speciale din Ucraina puteau să colaboreze doar cu serviciile speciale din Moldova, nu cu MAI, cum încearcă unii să arunce mingea. Sugerez celor din PAS să aruncaţi mingea în ograda Preşedinţiei sau la SIS, acolo o să găsiţi ce vă trebuie”, a spus Igor Dodon în emisiunea sa online de vineri.

Igor Dodon a menţionat că aşteaptă cu nerăbdare să vadă ce va spune Comisia parlamentară de anchetă, care urmează să fie creată pe acest subiect.

„Să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu implicat SIS în această operaţiune specială a serviciilor din Ucraina şi de ce Maia Sandu nu a avut o poziţie clară. De ce nu a invitat ambasadorul Ucrainei? Eu să fi fost preşedinte, invitam ambasadorul în aceeaşi zi şi îl întrebam cum s-a întâmplat aşa că este implicat autoturismul şi angajaţii Ambasadei Ucrainei”, a adăugat Dodon.

El a specificat că, dacă Ucraina sau Maia Sandu au fost implicaţi în răpirea judecătorului, ar trebui să urmeze sancţiuni. 

„Ce înseamnă asta? Merge omul ziua amiaza mare în centrul Chişinăului, i se pune sacul în cap, în pun în portbagaj şi îl scot ilegal din ţară. Se întâmplă pe timpul mandatului Maiei Sandu. Sunt o mulţime de întrebări”, a spus Dodon.

Precizăm că autorităţile ucrainene au negat că sunt implicate în răpirea judecătorului şi s-au arătat dispuse să colaboreze cu autorităţile moldoveneşti în vederea elucidării acestui caz.

Svetlana Ceaus, soţia judecătorului ucrainean care a fost răpit, pe 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de câţiva indivizi înarmaţi, susţine că soţul ei a fost răpit pentru că a refuzat să continue procesul de obţinere a azilului politic în R. Moldova şi pentru că intenţiona să revină în Ucraina, unde ar fi trebuit să depună mărturii împotriva oamenilor lui Alexandr Gronovskii, persoană apropiată de ex-preşedintele Petro Poroşenko.

Svetlana Ceaus a mărturisit că răpirea s-a produs la amiază, în jurul orei 12, când Nikolai Ceas a fost să-şi ia copilul de la antrenament, alături de un bodyguard, care îl însoţea mereu. Odată ieşiţi din centrul de fitness, Nikolai Ceaus şi bodyguardul său se îndreptau spre maşină, moment în care 6 indivizi mascaţi, îmbrăcaţi în negru, au ieşit dintr-un microbuz alb. Trei dintre ei s-au năpustit asupra lui Nikolai Ceaus, iar alţi trei asupra bodyguardului.

Svetlana Ceaus a mărturist că bodyguardul a fost bătut, i-au fost legaţi ochii şi gura şu ulterior a fost aruncat într-un şanţ, unde şi-a pierdut cunoştinţa.

Soţia judecătorului a mai spus că nu cunoaşte unde la moment se află soţul ei şi dacă mai este în viaţă.

Precizăm că pe canalele de Telegram au apărut primele imagini cu Nicolai Ceaus după ce acesta a fost răpit. Din imagini se vede că judecătorul a fost maltratat fizic.

De partea cealaltă, organele de drept din Republica Moldova au deschis un dosar penal pe acest caz. Totodată, atât SIS, cât şi MAI au negat că sunt implicate în răpirea judecătorului sau că au fost informate despre operaţiunea respectivă. Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a afirmat că oamenii legii au găsit microbuzul implicat în răpirea judecătorului şi că o persoană a fost reţinută.

Mai mult, ministrul de Interne, Pavel Voicu, a comunicat luni, 5 aprilie, că indivizii înarmaţi care l-au răpit pe judecător, în plină zi, sunt cetăţeni străini, iar ceea ce a avut loc este o infracţiune.

Ministrul nu a precizat ţara de origine persoanelor implicate în răpirea judecătorului, însă cel mai probabil aceştia sunt ucraineni, deoarece, potrivit ministrului, MAI deţine informaţia precum că indivizii respectivi au intrat în Republica Moldova din direcţia Ucrainei, iar imediat ce l-au răpit pe Ceauş au părăsit Moldova traversând frontierea cu Ucraina. În plus, Pavel Voicu spune că oamenii legii au ridicat documente în limba ucraineană.

Ministrul a comunicat că a fost deschis un dosar penal pe acest caz, iar o persoană a fost reţinută. Potrivit lui, oamenii legii depistat autovehiculul implicat în răpire, au fost ridicate documente şi mai multe amprente. 

„Sunt suficiente probe că această crimă a fost comisă de către cetăţeni străini veniţi din Ucraina. Cetăţenii au părăsit ţara în Ucraina”, a spus Voicu. Ministrul speră că organele de drept din Ucraina vor oferi mai multe detalii pe acest caz.

Serviciul de Informaţii şi Securitate a negat că a fost implicat în răpirea judecătorului ucrainean.

Preşedintele Maia Sandu a declarat că este inadmisibil ca oamenii să fie răpiţi şi să fie duşi într-o direcţie necunoscută. Şeful statului a cerut SIS şi MAI să elucideze acest caz.

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceauş (54 de ani), dat în urmărire de autorităţile de la Kiev pentru luare de mită (150.000 de dolari) şi care se ascunde din 2016 de justiţia ucraineană în Republica Moldova, a fost răpit sâmbătă, 3 aprilie, în centrul Chişinăului, de către indivizi înarmaţi şi dus cu un microbuz într-o direcţie necunoscută. Momentul răpirii a fost surprins de către un martor.

Avocatul judecătorului ucrainean, Iulian Balan, a precizat că Nicolae Ceauş încearcă să obţină azil politic în Republica Moldova, iar cererea se examinează de către instanţele judecătoreşti ale Republicii Moldova. 

Poliţia a confirmat că a fost sesizată cu privire la răpirea lui Nicolae Ceauş de către trei indivizi. Oamenii legii au comunicat că întreprind toate măsurile necesare pentru a stabili toate circumstanţele. Totodată, pe acest caz a fost pornit un dosar penal.

Nicolae Ceauş este considerat ca fiind un judecător apropiat ex-preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, cel care şi l-ar fi ajutat să fugă în Republica Moldova, unde s-a bucurat de protecţia oligarhului Vlad Plahotniuc, care la fel era în relaţii bune cu Petro Poroşenko.

În cadrul vizitei oficiale a Maiei Sandu la Kiev, preşedintele Vololdimir Zelenski a abordat şi subiectul extrădării judecătorului ucrainean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite