Igor Dodon ameninţă că va cere anularea rezultatelor alegerilor la unele secţii de votare din UE, dacă va avea probe că diaspora a fost adusă organizat la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Candidatul independent în alegerile prezidenţiale din 15 noiembrie, Igor Dodon, a anunţat că va cere anularea rezultatelor alegerilor la unele secţii de votare din Uniunea Europeană, dacă va deţine probe că diaspora a fost adusă la secţii în mod organizat.

Igor Dodon susţine că şi în primul tur al alegerilor prezidenţiale moldovenii din străinătate au fost aduşi organizat la secţiile de votare şi sunt semnale că se încearcă acelaşi lucru şi în turul doi. Dodon crede că este imposibil ca cei din diaspora să se organizeze singuri şi să se deplaseze la sute de kilometri doar pentru a vota. 

În opinia sa, anunţurile de pe reţelele de socializare unde cineva spune că are locuri disponibile în maşină şi cheamă şi alţi cetăţeni să meargă cu el la vot, nu este altceva decât „coruperea alegătorilor”.

„Noi vedem o mulţime de anunţuri în ţările UE că cineva este gata să achite toate cheltuielile pentru acel care va vota pentru oponentul meu. Noi ne-am adresat la CEC şi la Poliţie ca să verifice asta. Noi considerăm că este vorba despre coruperea alegătorilor. Eu nu exclud că, dacă vom avea probe că cineva a corupt alegătorii, vom pune la îndoială rezultatele alegerilor din unele ţări. Din punct de vedere juridic, acest lucru este posibil - se colectează documentele respective, apoi se adresează la CEC”, a declarat Igor Dodon la o ediţie specială la RenTV.

Amintim că Igor Dodon a acuzat opoziţia de ipocrizie pentru faptul că a acuzat guvernarea de fraudarea alegerilor prin aducerea organizată la vot a alegătorilor din Transnistria. Potrivit lui, în timp ce opoziţia făcea asemenea declaraţii, alegătorii din diaspora erau aduşi organizat, cu autobuzele, la secţiile de votare.

Candidata PAS în alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, Maia Sandu, a învins categoric şi la secţiile de votare din afara ţării, acolo unde a obţinut 70,12% din voturi. Astfel, pentru Maia Sandu şi-au dat votul nu mai puţin de 104.605 de cetăţeni stabiliţi în străinătate.

Pe locul doi s-a clasat în diasporă Renato Usatîi, care a fost votat de 17,25% din alegători, adică 25.737 de voturi. Igor Dodon a luat un scor ruşinos în străinătate, fiind votat doar de 3,65%, adică de 5.439 de persoane.

În total, în diasporă au votat 149.840 de moldoveni, ceea ce reprezintă o cifră record în raport cu scrutinele anterioare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite