Igor Dodon ameninţă cu proteste. Fostul preşedinte îi vrea pe Chicu şi Ceban uniţi împotriva guvernării PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Fostul preşedinte Igor Dodon spune că inflaţia record care se înregistrează în Moldova este o dovadă a amatorismului actualei guvernări. Dodon spune că anularea TVA şi a accizei la produsele petroliere pentru o perioadă determinată de timp, ar asigura o reducere a preţurilor la carburanţi şi o scădere în lanţ a preţurilor la produse şi servicii, notează IPN.

Dodon spune că incompetenţa guvernării ar putea fi taxată de către cetăţeni prin proteste în masă, organizate de liderii mai multor formaţiuni politice.

Fostul preşedinte sugerează guvernării să abroge legea privind piaţa produselor petroliere, care ar susţine interesele economice ale marilor petrolişti în detrimentul populaţiei. Potrivit lui, o soluţie pentru asigurarea unor preţuri rezonabile la produse şi servicii ar fi reducerea accizei şi cotei TVA la produsele petroliere, spune Igor Dodon.

„Inflaţia în Republica Moldova este de 27%, iar în Rusia şi Ucraina de 16-17%. Creşterea preţurilor la resursele energetice va continua. Creşterea tuturor preţurilor are la bază tarifele la gaz, energie electrică, preţul la benzină şi motorină. Eu i-am propus guvernării să anulăm acciza şi TVA măcar pentru o perioadă limitată de timp la benzină şi motorină. Asta va duce la reducerea preţurilor la carburanţi cu 10-11 lei. Dacă astăzi va fi luată o astfel de decizie, săptămâna viitoare carburanţii vor fi 20 de lei. Asta va influenţa preţul tuturor produselor. Însă guvernarea nu ia în considerare aceste propuneri”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Главный вопрос” de la NTV Moldova.

Dodon acuză guvernarea de subjugarea totală a justiţiei, de cenzurarea presei şi de sărăcirea completă a populaţiei. Fostul preşedinte spune că mai multe formaţiuni politice ar fi gata să-şi consolideze forţele pentru a organiza proteste anti-guvernamentale.

„Când va veni timpul, voi scoate oamenii la proteste. Noi ştim cum să facem asta pentru că am organizat sute de acţiuni de protest. Protestele trebuie să fie organizate de toţi, nu de fiecare partid separat. Trebuie să ne unificăm forţele toţi cei care acum sunt împotriva guvernării. Cine e împotrivă? PSRM şi PCRM, cu siguranţă! Primarul Chişinăului e împotriva guvernării, vedem asta zilnic. Fostul premier Chicu, care critică foarte argumentat şi competent, la fel. Forţele tuturor trebuie unificate”, a mai spus Igor Dodon.

Potrivit lui Igor Dodon reluarea celebrului dosar al pretinsei sale mituiri de către fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc ar fi o încercare a guvernării de a distrage atenţia opiniei publice de la criza economică şi socială cu care se confruntă societatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite