Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Dodon anunţă proteste după ce CC a anulat legea prin care limba rusă urma să obţină statut special: „Vor fi consecinţe grave”

4
22 Jan 2021 10:27:36
Autor: Iurii Botnarenco

Liderul PSRM, Igor Dodon, este indignat de decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova  de a anula legea prin care limba rusă urma să devină limbă de comunicare în relaţia cu statul, la fel ca şi limba română. Ex-preşedintele ţării consideră că decizia a fost influenţată inclusiv de faptul că unii judecătorii ai Curţii deţin şi cetăţenia României.

Igor Dodon a anunţat că săptămâna viitoare vor fi iniţiate procedurile necesare pentru ca legea respectivă să fie revotată în Parlament. „Limba rusă este şi va fi limbă de comunicare interetnică”, a spus Igor Dodon în emisiunea sa de pe Facebook „Preşedintele răspunde”.
 
Dodon consideră că decizia Curţii ar putea duce la „consecinţe grave”.
 

Tot săptămâna viitoare, potrivit lui Dodon, nu sunt excluse organizarea protestelor masive în toate regiunile ţării, în contextul deciziei Curţii. Dodon a menţionat că primeşte multe mesaje de la cetăţeni care îi transmit că vor să iasă în stradă.

Dodon a mai adăugat că „atacul asupra limbii ruse” ar fi început încă pe timpul când Maia Sandu deţinea funcţia de ministru al Educaţiei şi a exclus din şcoli obligativitatea studierii limbii ruse.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat joi, 21 ianuarie, legea prin care limba rusă devine limbă de comunicare în relaţia cu statul, la fel ca şi limba română. Actul a fost declarat neconstituţional în urma unor sesizări depuse de către deputaţii Dinu Plîngău, Maria Ciobanu şi Octavian Ţîcu.

 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
22.01.2021, 10:38:49

Alegerea lui Dodon ca președinte, acum un mandat și a partidului său cu majoritate în Parlament, are consecințe grave pentru Rep. Moldova. Cum au putut alege o coadă de topor KGB-istă, când rușii nu sunt nici 10% în Moldova iar moldovenii sunt 78% ?!

+2 (2 voturi)
Marck
22.01.2021, 10:53:44

Limba rusă este limbă de ocupație, nu de circulație. Să pună mâna pe carte rusnacii și să învețe limba țării în loc să o impună pe-a lor , ei fiind minoritari în Moldova. Limba rusă, la fel ca toate celelalte limbi vorbite de diversele comunități, va fi utilizată între nativii din familii rusești fără opreliști așa cum este firesc. Dar nu poate fi limbă de stat limba unui ocupant samavolnic a unor teritorii care nu i-au aparținut niciodată. Dacă se aplicau metodele țariste sau bolșevice de strămutare sau anihilare a autohtonilor și colonizare cu alogeni a Moldovei, la ora de față nu ar mai fi fost picior de rus pe pământul Mușatinilor. Dar omenia moldovenilor este răstălmăcită ca teamă față de ruși iar îngăduința de a locui lângă ei a diverselor seminții străine este socotită drept timiditate și de aceea tot apar Dodoni și alte lifte care alături de mancurți seamănă confuzie și rătăcire în mințile moldovenilor neaoși. Momentul reunificării se apropie implacabil și abia după acest moment vom putea vorbi de o reconciliere cu Rusia. Jaful nemernic prin care Moldova a fost ruptă în două nu poate fi acceptat și nici iertat de românii iar repararea acelei nedreptăți trebuie să pornească din ambele părți pentru o împăcare istorică și reală a celor două popoare .

-5 (9 voturi)
Bingo Bango
22.01.2021, 14:28:03

Vedem consecintele grave lasate in urma de pro-rusi ca Voronin, Dodon + altii, care au izolat si saracit R.Moldova. Acesti indivizi trebuie imediat sa dea socoteala moldovenilor pentru gravele lor fapte de tradare a intereselor nationale.

-2 (4 voturi)
Coco
23.01.2021, 12:00:34

Ce consecinte grave vor fi? Pe langa faptul ca a fost o perioada catastrofala pentru RM cat a fost Prsdinte aducand tara prin izolare la nivelul unei tari africane sarace acuma la fel trage inapoi incercand sa amane anticipatele solutia normala care ar aduce dupa alegeri un guvern normal nu tot felul de banditi care mai de care mai lacom. Nu Presedintelui RM ii puneti frana ci reveniriila o politica normala cat de cat in slujba cetatenilor moldoveni nu apararea intereselor straine care vor sa-si pastreze gubernia.

Modifică Setările