Igor Dodon anunţă proteste după ce CC a anulat legea prin care limba rusă urma să obţină statut special: „Vor fi consecinţe grave”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Liderul PSRM, Igor Dodon, este indignat de decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova  de a anula legea prin care limba rusă urma să devină limbă de comunicare în relaţia cu statul, la fel ca şi limba română. Ex-preşedintele ţării consideră că decizia a fost influenţată inclusiv de faptul că unii judecătorii ai Curţii deţin şi cetăţenia României.

Igor Dodon a anunţat că săptămâna viitoare vor fi iniţiate procedurile necesare pentru ca legea respectivă să fie revotată în Parlament. „Limba rusă este şi va fi limbă de comunicare interetnică”, a spus Igor Dodon în emisiunea sa de pe Facebook „Preşedintele răspunde”.

Dodon consideră că decizia Curţii ar putea duce la „consecinţe grave”.

Tot săptămâna viitoare, potrivit lui Dodon, nu sunt excluse organizarea protestelor masive în toate regiunile ţării, în contextul deciziei Curţii. Dodon a menţionat că primeşte multe mesaje de la cetăţeni care îi transmit că vor să iasă în stradă.

Dodon a mai adăugat că „atacul asupra limbii ruse” ar fi început încă pe timpul când Maia Sandu deţinea funcţia de ministru al Educaţiei şi a exclus din şcoli obligativitatea studierii limbii ruse.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat joi, 21 ianuarie, legea prin care limba rusă devine limbă de comunicare în relaţia cu statul, la fel ca şi limba română. Actul a fost declarat neconstituţional în urma unor sesizări depuse de către deputaţii Dinu Plîngău, Maria Ciobanu şi Octavian Ţîcu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite