Igor Dodon o avertizează pe Maia Sandu: Dacă nu va desemna un candidat la funcţia de premier, Parlamentul nu va putea fi dizolvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Liderul PSRM, Igor Dodon, îi cere preşedintelui Maiei Sandu să o desemneze, până pe 9 martie, pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi să nu mai „uzurpeze puterea de stat”. Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că duce ţara în „haos” prin intenţia de a nu desemna un candidat la funcţia de premier, deşi Curtea Constituţională a obligat preşedintele ţării să desemneze candidatul majorităţii parlamentare.

Igor Dodon a avertizat-o pe Maia Sandu că, dacă nu va semna decretul privind desemnarea candidatului la funcţia de premier, acest lucru nu va duce la dizolvarea Parlamentului şi la provocarea alegerilor parlamentare anticipate, aşa cum consideră şefa statului, care a anunţat că nu va desemna un candidat la funcţia de premier, iar pe 23 martie, când expiră termenul constituţional de învestire a unui Guvern, va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Igor Dodon a accentuat că decretul de dizolvare a Parlamentului va fi declarat nul de Curtea Constituţională, deoarece Maia Sandu a ignorat opinia Parlamentului şi nu a respectat procedurile constituţionale. Prin urmare, potrivit lui Dodon, Moldova va rămâne fără Guvern şi fără alegeri parlamentare anticipate, iar criza politică se va adânci.

„Este total nejustificat să se aştepte finalul lunii martie pentru a vedea ce e de făcut mai departe. Constituţia ne spune clar ce avem de făcut, iar după 23 martie nu se va schimba nimic în Constituţie, iar dacă nu facem nimic până la 23 martie, înseamnă intrarea în blocaj total. Dacă Maia Sandu intenţionat nu respectă Constituţia, acest fapt nu oferă niciun motiv legal de dizolvare a Parlamentului. Deci, nici anticipate nu pot fi declanşate, indiferent de fanteziile politice ale unora. Un decret de dizolvare a Parlamentului emis în astfel de condiţii este nul, ilegal şi neconstituţional. Reprezintă o gravă uzurpare a puterii de stat, o încercare de a anula rolul Parlamentului ca principală putere a statului. Preşedintele nu poate anula rolul partidelor într-o democraţie. Dacă va fi semnat un astfel de decret, nici Parlamentul, nici Guvernul, nici CEC-ul nu va putea pune în aplicare un astfel de decret dubios”, a declarat Igor Dodon luni, 1 martie, într-o conferinţă de presă.

Igor Dodon a declarat că ceea ce se întâmplă acum „este o cale foarte periculoasă pentru Moldova. Nu poţi să construieşi ceva prin încălcarea Constituţiei”.

Liderul PSRM a dat de înţeles că, dacă până pe 9 martie Maia Sandu nu va desemna un candidat, socialiştii ar putea organiza proteste de stradă.

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară, chiar dacă Înalta Curte a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier. 

Maia Sandu a înaintat un ultimatum Parlamentului. Ea a declarat că deputaţii au de ales între alegeri parlamentare anticipate şi iniţierea procedurii de demitere e preşedintelui ţării prin referendum.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite