Igor Dodon a avut o întrevedere cu Dmitri Medvedev şi Dmitri Kozak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Preşedintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, şi cu reprezentantul special al preşedintelui rus pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Republica Moldova, vicepremierul Dmitri Kozak.

În cadrul discuţiilor, şeful statului s-a adresat cu rugămintea de a prelungi pentru un nou termen exporturile fără taxe ale mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusească şi autorizarea de tranzitare a mărfurilor pe teritoriul Ucrainei de către transportul auto de mare tonaj, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Preşedinţiei se menţionează că oficialii au discutat un spectru larg de chestiuni ce ţin de relaţiile bilaterale, în special, în domeniul comerţului şi cel energetic. Părţile au constatat o creştere constantă a cifrei schimbului comercial, care în anul 2018 a constituit 940 de milioane de dolari.

Igor Dodon a discutat cu partenerii ruşi subiectul privind livrările de gaze naturale în Republica Moldova după 1 ianuarie 2020, când expiră termenul contractului precedent. În acest sens, Igor Dodon şi-a exprimat convingerea că soluţionarea acestor probleme vor contribui semnificativ la restabilirea deplină a relaţiilor strategice cu Federaţia Rusă.

Totodată, şeful statului i-a asigurat pe partenerii ruşi de faptul că după ce în Republica Moldova a fost formată noua majoritate parlamentară şi un Guvern bazat pe un larg consens naţional, strategia politicii externe echilibrate şi a relaţiilor economice reciproc avantajoase vor căpăta un nou impuls.

La finele întrevederii, oficialii au convenit că la începutul săptămânii viitoare, vicepremierul Dmitri Kozak va întreprinde o vizită de lucru la Chişinău. „În cadrul vizitei, sunt preconizate discuţii cu întreaga conducere de vârf a Republicii Moldova, cu scopul de a determina priorităţile în vederea aprofundării relaţiilor moldo-ruse”, a specficat Igor Dodon.

Şeful statului se află într-o vizită de lucru la Minsk, unde a participat la ceremonia de deschidere a ediţiei a II-a a Jocurilor Europene. În capitala Republicii Belarus, Igor Dodon a avut întrevederi bilaterale cu şefi de stat şi de guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite