Igor Dodon, citat din nou la Procuratură. Ex-preşedintele nu-şi recunoaşte vinovăţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Preşedintele de onoare al Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a fost citat din nou la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cauza penală privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009.

„Domnia sa nu îşi recunoaşte vinovăţia în săvârşirea infracţiunii de care este bănuit. În cadrul audierilor de astăzi a făcut declaraţii aferente circumstanţelor cazului de care este bănuit, în cadrul cărora şi-a prezentat poziţia”, a precizat pentru IPN procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale.

Urmărirea penală pe caz continuă. Procurorii urmează să administreze şi alte probe, după car vor lua o decizie pe acest caz.

Igor Dodon are statutul procesual de bănuit în dosarul penal „Energocom”. Bănuiala ţine de „depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat” şi vizează activitatea lui Igor Dodon din perioada anilor 2008-2009, când a deţinut funcţia de prim-vicepremier, ministru al economiei şi comerţului.

Procuratura Generală precizează că Igor Dodon, din poziţia pe care o avea atunci, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condiţiile în care SA „Energocom” avea deja negociate şi încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preţ mai mic cu 29%. Urmare a acţiunilor în cauză, statului, prin  SA „Energocom”, i-au fost aduse daune estimate la 11,9 milioane de de dolari SUA, echivalentul a 123,9 milioane de lei, mijloace băneşti care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii offshore. Concomitent, aceste acţiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetăţeni ai Republicii Moldova.

După audieri, Igor Dodon a declarat că în 2008 Republica Moldova a reuşti să procure energie electrică la cel mai avantajos preţ din regiune. „Sunt sigur că nu port nicio vină. Nici bănuit nu pot fi în acest dosar. Vreau să reitereze ce am spus în mai 2008: atunci Republica Moldova a obţinut cel mai avantajos preţ din regiune la livrarea energiei electrice”, a subliniat politicianul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite