Igor Dodon consideră Declaraţia privind parcursul european ireversibil o abordare greşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Igor Dodon consideră că declaraţia deputaţilor din opoziţie privind parcursul european ireversibil al Republicii Moldova este o încercare de a readuce în discuţii vectorul geopolitic. Într-un nou episod al emisiunii „Preşedintele răspunde”, Igor Dodon a spus că vede această abordare ca fiind una greşită, transmite IPN.

Igor Dodon afirmă că această declaraţie vine să divizeze în continuare „societatea noastră moldovenească”. Preşedintele pledează pentru a abordare echilibrată, „unde să fim prieteni cu toţii, reieşind din interesul naţional al Republicii Moldova”. „Să luăm ce este bun de la europeni, de la ruşi şi să aducem acasă, să facem bine în Republica Moldova”.

„Putem cu europeni să ne înţelegem să ne dea bani pentru drumuri, să mergem fără viză în Europa, hai să fim prieteni. Putem de la ruşi să luăm gaz mai ieftin şi să vindem încolo merele noastre. Haideţi să fim prieteni cu toţii. Hai să aprobăm o declaraţie că noi suntem prieteni cu toţi”, a propus şeful statului.

Despre ruptura din PDM (şase deputaţi au părăsit în această săptămână formaţiunea), şeful statului crede că lucrul acesta trebuia să se întâmple inevitabil, „ţinând cont de diferite viziuni în interiorul echipei PDM”. Potrivit lui Igor Dodon, în majoritatea partidelor care au fost la guvernare, după plecarea de la putere au început tulburările. Având în vedere aceste evoluţii, preşedintele spune că important este ce va urma.

În opinia sa, sunt trei posibile scenarii. Primul ar fi că se va menţine situaţia de astăzi. Guvernul, fără a avea susţinerea unei majorităţi parlamentare stabile, va veni cu proiecte de legi în Parlament care ar putea fi votate de toţi deputaţii, inclusiv de grupul decoraţilor care au plecat. Al doilea scenariu este o posibilă coaliţie cu PDM, care nu trebuie exclusă, spune Igor Dodon. Iar al treilea scenariu sunt alegerile parlamentare anticipate, care în opinia preşedintelui ar fi o problemă pentru Republica Moldova, deoarece pentru „şase-opt luni societatea va fi în bătălii politice”. „Plus că vreo 70 de milioane de lei se vor cheltui”.

Igor Dodon crede că alegeri anticipate îşi doreşte lidera PAS, Maia Sandu, pentru că este în afara Parlamentului şi vrea să revină. La fel, liderul Partidului Politic Şor, Ilan Şor, „care ar vrea să destabilizeze situaţia pentru că s-a apucat mai serios procurorul general şi de furtul miliardului, şi de aeroport, şi de tot absolut”.

https://www.ipn.md/ro/igor-dodon-considera-declaratia-privind-parcursul-european-ireversibil-o-7965_1071664.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite