Politică

articolul anterior articolul urmator

Igor Dodon, despre decizia opoziţiei de a bloca tribuna Parlamentului: Înţelegeau că Guvernul Chicu a făcut în o sută de zile mai multe decât Maia Sandu

0
25 Feb 2020 14:20:18
Autor: Iurii Botnarenco

Igor Dodon consideră că deputaţii din PAS şi PPDA au decis să blocheze, săptămâna trecută, tribuna Parlamentului pentru că ar fi înţeles că premierul Ion Chicu, care urma să prezinte raportul de activitate al Guvernului pentru primele o sută de zile, va demonstra că a obţinut rezultate mai mari decât Guvernul care era condus de Maia Sandu.

„Chicu trebuia să spună ce a făcut, dar lor lucrul ăsta nu le place. Chicu nu era obligat să meargă în Parlament. El a vrut să facă un lucru bun, să răspundă la toate întrebările deputaţilor”, a afirmat Igor Dodon într-un interviu pentru Europa Liberă.

Întrebat de ce Ion Chicu a venit în Parlament fără a anunţa din timp deputaţii,fapt pentru care a fost criticat de opoziţie, Igor Dodon a răspuns: „Dar care-i problema? Ascultaţi-l”.

Deputaţii PAS şi PPDA au blocat tribuna Parlamentului vineri, 21 februarie, în semn de protest că moţiunea de cenzură împotriva ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, a fost blocată de Biroul Permanent. În opinia opoziţiei, moţiunea nu a fost admisă în Parlament prin încălcarea Constituţiei.

Deputaţii au solicitat ca Aurel Ciocoi să se prezinte în Parlament şi să explice declaraţiile sale controversate că Rusia „a oprit vărsările de sânge” în războiul de pe Nistru.

Preşedinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, i-a avertizat pe deputaţi că încalcă regulamentul Parlamentului prin acţiunile sale.

Totodată, Greceanîi a anunţat că în plen este prezent premierul Ion Chicu, care va prezenta raportul de activitate al Guvernului pentru 100 de zile. Acest fapt a nemulţumit şi mai mult opoziţia, deoarece deputaţii nu ar fi fost anunţaţi că astăzi va veni Ion Chicu, iar înţelegerea ar fi fost ca premierul să vină în Parlament săptămâna viitoare.

„Jos Ciocoi”, „mincinoşi”, „laşi”, „ruşine”, au fost unele din scandările deputaţilor din opoziţie.

În cele din urmă, Ion Chicu nu şi-a putut citi raportul de activitate, iar preşedinta Parlamentului a anunţat o pauză. După pauză, majoritatea parlamentară a votat pentru amânarea şedinţei, pe motiv că astăzi Parlamentul este nefuncţionat. În replică, deputaţii din opoziţie au anunţat că sunt gata să lucreze astăzi şi au scandat „ruşine”, după votul majorităţii de a amâna şedinţa plenului.

Biroul Permanent al Parlamentului, cu majoritatea voturilor PDM şi PSRM, nu a admis în procedura legislativă moţiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aurel Ciocoi. Anunţul a fost făcut joi, 20 februarie, de preşedinta Legislativului, Zinaida Greceanîi, fapt ce a stârnit nemulţumirea opoziţiei, care se aştepta ca moţiunea să fie dezbătută în plenul Parlamentului.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii